Administraţia Penitenciarelor a luat măsuri speciale pentru a putea face faţă numărului mare de deţinuţi bolnavi de COVID-19. În două penitenciare din ţară, din Ploieşti şi Timişoara, se vor crea secţii speciale unde vor fi închişi deţinuţii careu au fost bolnavi de COVID. Decizia a fost luată pentru a decongestiona activitatea spitalului penitenciar Jilava.
„Penitenciarele Ploiești și Timișoara vor asigura custodierea persoanelor private de libertate care nu mai prezintă risc de contagiune după perioada de 14 zile de spitalizare în penitenciar-spital”, se arată într-un comunicat al Administrației Naționale a Penitenciarelor.
De asemenea, pentru tratarea potențialelor cazuri de îmbolnăvire din rândul persoanelor private de libertate, au fost operaționalizate și Penitenciarul-Spital Mioveni (pentru persoane private de libertate-femei), respectiv Penitenciarul-Spital Constanța-Poarta Albă (pentru persoane private de libertate-bărbați).
„Prezentul demers nu afectează derularea activităților curente la nivelul Penitenciarelor Ploiești și Timișoara și nu ridică dificultăți sau riscuri pentru persoanele custodiate sau personal”, se arată în comunicat.
La Penitenciarul Ploiești, adaptarea spațiilor de cazare nu presupune relocarea întregului efectiv de deținuți, unitățile avute în vederea transferurilor fiind situate în proximitatea localităților de domiciliu ale persoanelor relocate (Penitenciarele București-Jilava, Mioveni, Tulcea, Constanța-Poarta Albă), precizează ANP.
Monitorizarea medicală a persoanelor private de libertate confirmate pozitiv SARS-CoV-2, ulterior perioadei de 14 zile de spitalizare în penitenciar-spital, se va realiza de către personalul medical al Penitenciarelor Ploiești și Timișoara, sub coordonarea Penitenciarului-Spital București-Jilava, unitățile dispunând de baza materială necesară protecției individuale și de o metodologie de intervenție.
În prezent, Penitenciarul-Spital București-Jilava asigură tratamentul pentru 214 persoane private de libertate confirmate pozitiv SARS-CoV-2, alte 123 fiind tratate și declarate vindecate. Fiecare caz este notificat Direcției de Sănătate Publică competente, iar unitățile de detenție aplică atât măsurile indicate de structura responsabilă, cât și cele prevăzute în planurile interne.
Editor : Luana Pavaluca