Patriarhul Daniel: „Sfânta Parascheva este prăznuită cu o anumită tristeţe. S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie”

Data publicării:
Patriarhul Daniel poarta masca de protectie impotriva coronavirusului
Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române spune că oprirea credincioşilor care nu locuiesc în Iaşi să se închine la racla Sfintei Parascheva este ceva nemaiîntâlnit în istorie”, relatează Agerpres.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristeţe, pentru că nu toţi credincioşii din ţară care ar fi dorit să fie la Iaşi au această posibilitate. S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie. Au fost opriţi să vină la sărbătoarea ei credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi. Cu alte cuvinte, li se dă dreptul, sau se dă voie să se închine doar ieşenilor la racla sfintei, nu şi credincioşilor din ţară, a spus Patriarhul Daniel în predica la slujba din ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, oficiată la Paraclisul istoric Sf. Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale, care are şi hramul sfintei.

Tocmai pentru că există această restricţie, trebuie să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Cuvioasă Parascheva, să ne ajute, să ne izbăvească de molima aceasta, de pandemie, şi să ne dăruiască bucuria de a retrăi sărbătoarea pomenirii ei în toată frumuseţea şi plinătatea ei, a spus Patriarhul Daniel, potrivit baslica.ro.

Este o sfântă care adună popoarele ortodoxe în rugăciune şi în unitate. Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva se deosebeşte de toate celelalte acatiste, pentru că nu se vorbeşte despre viaţa Sfintei Parascheva, ci despre faptul că ea este mult folositoare. Ea este ocrotitoarea părinţilor, a copiilor, a tinerilor, a vârstnicilor, a bolnavilor şi, în mod special, este ocrotitoarea pelerinilor. Sfânta a trecut la Domnul la vârsta de 25 sau 27 de ani, deci a fost o tânără cu viaţă sfântă din copilărie şi până la moarte, a mai spus Patriarhul Daniel.

Credincioşii ortodocşi o prăznuiesc, miercuri, în condiţiile impuse de starea de alertă, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri şi considerată ocrotitoarea Moldovei.

În acest an, din cauza evoluţiei pandemiei de coronavirus în ţara noastră, a fost anulat tradiţionalul pelerinaj organizat începând cu anul 1641, în contextul noilor reglementări anunţate de autorităţi prin care se interzice prezenţa pelerinilor care nu au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR, când s-a stabilit ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
atac dnipro
Armata lui Putin a atacat orașul Dnipro cu rachete balistice. Un centru de reabilitare a fost distrus
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Alec Baldwin, atacat dur de mama Halynei Hutchins, înainte de premiera „Rust”: „Am vrut să văd munca fiicei...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...