România ocupă prima poziție în Uniunea Europeană la consumul de băuturi alcoolice. Din păcate, suntem și mari amatori de alimente bogate în sare și zahăr, motiv pentru care două treimi dintre români sunt supraponderali. Specialiștii spun că principala cauză pentru datele îngrijorătoare este lipsa politicilor de prevenție în domeniul sănătății.
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la consumul de alcool, în condițiile în care o persoană bea în medie 11 litri de alcool anual, potrivit unui raport realizat de SNSPA. Același raport, arată că aproximativ 58% dintre adulții români au probleme de greutate.
„Oriunde te duci este doar alcool, singurul lucru pe care poți să-l faci ca să te distrezi e să bei și dacă ești cu prietenii îți reproșează dacă nu bei”, spune o româncă.
„Un motiv sunt și situațiile socio-economice, care cresc această rată a consumului de alcool și la produse nesănătoase”, explică un alt român.
Specialiștii spun că de vină pentru aceste situații este lipsa politicilor publice de prevenție în domeniul sănătății.
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc susține că cetățenii trebuie convinși și nu contrânși că trebuie să adopte o conduită corectă când vine vorba de sănătatea nostră. „Nu întotdeauna ce consumă și plăcerile zilnice sunt sănătoase”, spune ea.
„Peste 80% din populatia care a trecut de 14 ani, dacă s-ar evalua, ar descoperi că e cu un pas, chiar cu ambele picioare într-o adicție. În spatele acestei nevoi se ascunde depresie, anxietate, probleme cu familiasa cele sociale. Atunci când te adâncești într-o adicție, de fapt te ascunzi de o problemă de viață pe care încerci să o eludezi cumva”, explică psihologul Constantin Cornea, pentru Digi24.
Statisticile arată și că un român consumă anual 30 de kilograme de zahăr. O explicaţie ar fi aceea că oamenii nu citesc etichetele produselor pe care le cumpără. Dacă ar face-o, ar afla că aproape orice aliment procesat conţine adaos de zahăr.
Diana Loreta Păun, consilier prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică, susține că alimentația nesănătoasă, inclusiv consumul redus de fructe și legume, consumul ridicat de zahăr și sare, fumatul și poluarea aerului sunt principalii factori care au dus la creșterea ratei mortalității în România.
Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, peste jumătate din numărul deceselor din România sunt provocate de efecte ale consumului excesiv de alcool și alimente nesănătoase.
Editor : C.L.B.