Prelungirea stării de urgenţă este absolut necesară pentru că România este încă în faza răspândirii virusului în comunitate şi, potrivit prognozelor, vârful epidemiei va fi între 20 aprilie şi 5 mai, ca atare, este necesară menţinerea măsurilor care nu au alt scop decât apărarea sănătăţii cetăţenilor, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban, citează Agerpres.
"Suntem încă la faza răspândirii virusului în comunitate, pentru că deşi numărul de îmbolnăviri zilnice este în ultima perioadă la un nivel care în mod clar arată justeţea măsurilor pe care le-am luat, există în continuare riscul de răspândire. Doar prin intermediul menţinerii stării de urgenţă putem să aplicăm măsurile de reducere a riscului de transmitere a epidemiei, măsurile care ţin de statul acasă, de restrângerea deplasărilor în afara domiciliului, de asemenea, toate celelalte măsuri restrictive care împiedică să se realizeze, practic, aglomerări în care să fie crescut riscul de transmitere. Prelungirea stării de urgenţă este absolut necesară şi din cauza prognozelor în ceea ce priveşte evoluţia epidemiei, sigur, ele sunt între varianta optimistă şi varianta mai puţin optimistă, că vârful epidemiei va fi între 20 aprilie şi 5 mai. Ca atare, până nu s-a ajuns la un vârf al epidemiei, la un vârf maxim de îmbolnăviri, este absolut necesară menţinerea acestor măsuri care nu alt scop decât să apere sănătatea cetăţenilor şi să-i ferească de riscul de a se îmbolnăvi", a declarat Ludovic Orban, marţi seară, la Realitatea Plus, întrebat de ce este nevoie de prelungirea stării de urgenţă cu încă o lună.
Premierul a adăugat că îi pare rău că vede "declaraţii politice care nu ţin cont de realitate", dar a estimat că partidele parlamentare opozante guvernării vor vota Decretul prezidenţial privind prelungirea stării de urgenţă.
"Îmi pare rău să văd că oameni care pretind că sunt lideri, că vor să formeze opinia publică sunt mai puţin maturi decât cetăţenii. (...) Sincer, nu cred că totuşi vor vota împotriva decretului, pentru că şi-ar asuma o răspundere uriaşă. Nu poţi să ignori toate punctele de vedere exprimate de medicii epidemiologi, de specialişti, de toţi cei care au experienţă în tratarea unei astfel de situaţii. Practic, a nu vota decretul înseamnă încetarea imediată a situaţiei de urgenţă şi încetarea imediată a oricărei măsuri care a fost adoptată în baza instituirii stării de urgenţă. Înseamnă că, practic, nu va mai exista nici limitare, nici a deplasărilor, nu va mai exista nicio restricţie în ceea ce priveşte funcţionarea tuturor categoriilor de activităţi economice, culturale, sportive pentru care s-au instituit restricţii, înseamnă că nu mai există din partea autorităţilor aproape niciun fel de posibilitate de a determina restrângerea răspândirii virusului către cetăţeni. Eu nu cred că cineva îşi poate asuma o astfel de răspundere, mai ales în contextul dat", a spus Orban.
Editor: I. I.