O propunere a Ministerului Transporturilor aduce schimbări majore pentru pasagerii bolnavi care vor să meargă cu trenul

Data publicării:
Tren în gară. Foto: Inquam Photos / George Călin
Tren în gară. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Transporturilor a publicat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul feroviar. Proiectul vine cu mai multe schimbări – de la cine poate călători gratuit, până la prevederi legate de transportul bicicletelor. Ministerul propune modificarea unui alineat din Regulamentul privind transportul pe căile ferate din România, iar ”persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători” nu vor mai putea călători cu trenul. O prevedere similară este în vigoare în prezent, însă persoanele bolnave puteau călători dacă plăteau rezervarea întregului compartiment. CFR Călători precizează, marţi, că noua prevedere ţine cont de reglementările europene şi se va aplica de către toţi operatorii de transport pe calea ferată, potrivit News.ro.

CFR anunţă, marţi, că, pe site-ul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI). la rubrica Transparenţă decizională este postat proiectul de act normativ ce priveşte modificarea şi completarea mai multor acte normative din domeniul feroviar printre care şi modificarea Art. 9 din  OUG 7/2005.

Articolul 9, alineatul 3 din OUG 7/2005 prevede:

“Admiterea la transport. Persoane excluse de la transport. Admiterea condiţionată

(3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate:

  1. a) persoanele care, prin comportare, perturbă ordinea publică, contravin normelor de conduită publică şi bunelor moravuri ori care produc vătămări materialului rulant aparţinând operatorului de transport feroviar sau care nu respectă prevederile prezentului regulament. Aceste persoane nu au dreptul nici la restituirea contravalorii călătoriei;
  2. b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători, în afară de cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie, în condiţiile prevăzute la art. 21.
  3. c) persoanele care insultă sau agresează agenţii operatorului de transport feroviar sau ai administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare aflaţi în timpul serviciului.”

Ministerul Transporturilor propune modificarea articolului 9, alineatul 3, punctul b), iar acesta ar urma să aibă următorul conţinut: ” (3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate: b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie, în condiţiile prevăzute la art. 21.”

”Acest proiect de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea actelor normative din domeniul feroviar, ţine cont de reglementările europene şi este iniţiat de către Direcţia Transport Feroviar din MTI. După aprobarea Ordonanţei Guvernului pentru modificarea şi completarea actelor normative din domeniul feroviar, CFR Călători şi ceilalţi cinci operatori privaţi feroviari de pasageri vor aplica noile reglementări după intrarea în vigoare a acestora”, a mai transmis CFR.

Călătorul trebuie anunțat imediat când un tren este anulat sau întârzie

În textul propunerii se introduc și se actualizează prevederile privind informarea călătorilor, modului de lucru al operatorilor de transport feroviar în cazul întârzierilor și pierderii legăturilor de către călători.

De exemplu, operatorul de transport trebuie să anunțe călătorul dacă un tren este întârziat sau anulat, „cel puțin prin afișarea pe paginile de internet proprii și, unde este posibil, prin afișare în stații și prin alte mijloace de comunicare disponibile”. 

Operatorul de transport trebuie să-i permită pasagerului să ia următorul tren, fără a-l taxa în plus

„(5) Când, din cauza întârzierii trenului, călătorul nu prinde trenul de legătură prevăzut pentru continuarea călătoriei, pentru care posedă legitimație de călătorie, operatorul de transport feroviar este obligat să îl transporte cu bagajele sale, fără a percepe noi tarife, cu primul tren al acestuia, care efectuează un serviciu public ori care efectuează un serviciu comercial, (…) în condiții comparabile cu tren de același rang sau de rang inferior, la aceeași clasă de călătorie sau la o clasă superioară, dacă este posibil, pe aceeași rută sau pe altă rută, astfel încât acesta să ajungă la destinație cu întârzierea cea mai mică, cu respectarea prevederilor.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei