O persoană care a răspândit în trecut propagandă rusă a stat lângă Mircea Geoană la un eveniment electoral

Matthew Garvey Data actualizării: Data publicării:
WhatsApp Image 2024-11-05 at 13.29.14
Poză realizată la evenimentul prin care Mircea Geoană și-a lansat programul politic. Liviu Beșleagă este cel din dreapta / Sursă foto: Mircea Geoană / Facebook

O persoană care în 2018 se afla în spatele unei platforme ce prelua și răspândea articole publicate de Sputnik apare, în 2024, lângă Mircea Geoană, la evenimentul prin care candidatul independent la președinție și-a lansat programul politic.

În urmă cu șase ani, o anchetă Recorder arăta că Liviu Beșleagă se află în spatele unei platforme care, deși primea bani de la Guvernul României, avea parteneriat cu Sputnik, unul dintre principalele aparate de propagandă ale Federației Ruse. 

Pe 8 octombrie 2024, Liviu Beșleagă apare într-o poză făcută la evenimentul prin care Mircea Geoană și-a lansat programul politic pe care îl propune în cazul în care ajunge Președintele României. 

Din poză reiese că Beșleagă a stat la acel eveniment lângă familia lui Mircea Geoană. Potrivit unor surse, ar fi fost invitat de echipa de campanie. 

WhatsApp Image 2024-11-05 at 13.29.39
Liviu Beșleagă (încercuit) la evenimentul din 8 octombrie / Sursă foto: Mircea Geoană / Facebook

Poza a fost distribuită inclusiv de Beșleagă, pe pagina personală de Facebook, alături de un mesaj elogios la adresa candidatului independent. 

WhatsApp Image 2024-11-05 at 13.30.02
Mesajul elogios la adresa lui Mircea Geoană, ce însoțește poza în care apare Liviu Beșleagă

În ultimii ani, Beșleagă a participat inclusiv la evenimente organizate de Institutul Aspen (condus și fondat, printre alții, de Mircea Geoană). După ultimul eveniment organizat de Aspen, de la finalul lunii octombrie, Liviu Beșleagă i-a mulțumit public lui Mircea Geoană pentru invitație.

WhatsApp Image 2024-11-05 at 13.30.19
Captură Facebook Liviu Beșleagă

Pe 10 februarie 2024, pe pagina personală de Facebook, Beșleagă a postat o altă poză cu Mircea Geoană, de la un eveniment România Renaște, prin care transmitea că este „o mare plăcere” să îl revadă pe candidatul independent, pe care l-a descris drept „unul dintre cei mai importanți vectori de poziționare geostrategică”. 

WhatsApp Image 2024-11-05 at 13.30.49
Captură Facebook Liviu Beșleagă

Liviu Beșleagă mai apare la un eveniment Aspen din 2022, într-o altă poză alături de Mircea Geoană.

Surse apropiate de campania candidatului independent susțin, însă, că Beșleagă nu e implicat în echipa de campanie a lui Mircea Geoană.

Totodată, Liviu Beșleagă a mai participat la evenimente sau întâlniri (prin prisma funcției pe care a ocupat-o în trecut într-o asociație condusă de Alexandru Cumpănașu) și s-a pozat cu alți politicieni români. 

De exemplu, Beșleagă s-a pozat în 2023 cu premierul Marcel Ciolacu, însă mesajul care a însoțit fotografia nu este elogios la adresa candidatului PSD. La fel s-a întâmplat și în 2022, când Beșleagă s-a pozat cu Nicolae Ciucă, pe atunci premier și actual candidat PNL la alegerile prezidențiale, la un alt eveniment.

Liviu Beșleagă este, potrivit descrierii de pe rețelele de socializare, președinte (RO-EU) la Camera de Comerț Româno-Canadiană și președinte pe România la Comitetul Americanilor Români Republicani. A fost vicepreședinte al Coaliției Naționale pentru Dezvoltarea României, coaliție condusă de Alexandru Cumpănașu, și a fondat Asociația Renaștem prin Educație și Cultură. 

Digi24.ro le-a cerut un punct de vedere lui Liviu Beșleagă și lui Mircea Geoană, dar aceștia au refuzat să răspundă solicitării.

Primea bani de la Guvern și livra propagandă rusească

În 2018, Recorder arăta că Guvernul României sponsorizează din bani publici site-uri care răspândesc dezinformările Federației Ruse, ținta fiind românii din diaspora. 

Aceeași sursă publica un document datat cu anul 2017 și denumit „acord de preluare”, încheiat între Reprezentanța Întreprinderii Federale Unitare de Stat „Agenția Internațională de Informații - Rossiya Segodnya -” (Sputnik) și Liviu Beșleagă. 

Acordul îi dădea voie lui Beșleagă, în calitate de administrator al unui site, să preia informații de pe portalul care răspândește propaganda Kremlinului, cu indicarea Sputnik „ca sursă de bază”.

În același timp, site-ul lui Beșleagă primise finanțare (20.000 de euro) de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, condus la acea vreme de ministrul actual al Familiei, Natalia Intotero.

„Mă, nu este un acord. Pur şi simplu… bine, mi se pare că este, nici nu mai ţin minte, dar eu o să-l scot. Că-mi dă damage la imagine (n.r. – îmi afectează imaginea). I-am prins mai demult, acum vreun an şi ceva, dar mă trage înapoi, cel puţin la impact pe Facebook (n.r. – scade popularitatea postărilor). Eu am şi grupul de Facebook „România“… şi vreau să-i scot, că mă penalizează Facebook-ul la impact”, le-a spus Beșleagă reporterilor Recorder, în 2018. Șase ani mai târziu, acesta nu a dorit să comenteze public informația pentru Digi24.ro. 

După discuția cu reporterul Recorder, știrile preluate de la Sputnik au fost șterse de pe acel site. Beșleagă administra și unul dintre cele mai importante grupuri cu români din diaspora de pe Facebook. 

Sputnik s-a numărat printre principalele aparate de propagandă ale Federației Ruse. Înainte de invazia din Ucraina, platforma de propagandă putea fi accesată din România. În 2021, de exemplu, Sputnik o nominaliza pe Diana Șoșoacă drept „omul politic al anului”.

Uniunea Europeană a decis să suspende de urgență difuzarea Sputnik și Russia Today pe 2 martie 2022 (la câteva zile de la momentul în care Vladimir Putin a declanșat invazia asupra Ucrainei), menționând că „se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al autorităților din Federația Rusă și sunt esențiale în promovarea și susținerea agresiunii militare împotriva Ucrainei”.

„În special, dezinformarea și manipularea informațiilor au vizat în mod repetat și constant partidele politice europene, în special în perioadele electorale, societatea civilă și minoritățile de gen și etnice din Rusia, solicitanții de azil și funcționarea instituțiilor democratice din UE și din statele sale membre”, potrivit unui comunicat transmis, atunci, de Consiliul Uniunii Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri