Noi precizări despre funcționarea școlilor în scenariul roșu. Câți elevi din clasele terminale pot participa fizic la cursuri

Data actualizării: Data publicării:
elevi la scoala
Noi precizări despre funcționarea școlilor în scenariul roșu. Câți elevi din clasele terminale pot participa fizic la cursuri. Foto:InquamPhotos/Octav Ganea

Ministerul Educației a transmis duminică o nouă instrucțiune către toate inspectoratele școlare și către toate școlile din țară, menită să clarifice modul de funcționare al școlilor în scenariul roșu. Potrivit acesteia, activitățile didactice se vor realiza cu prezența fizică a maximum 15 elevi pe clasă pentru clasele a VIII-a și maximum 17 elevi pe clasă în cazul claselor a XII-a și a XIII-a.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a clarificat prevederile referitoare la funcționarea claselor terminale în școlile din scenariul roșu, dar și posibilitatea prezenței fizice în toate clasele, în toate școlile, indiferent de scenariu, cu excepția carantinei.

Astfel, unitățile de învățământ au obligația asigurării accesului la educație pentru toți preșcolarii sau elevii în unitățile de învățământ preuniversitar cu respectarea tuturor normelor de protecție, conform scenariilor aplicabile fiecărei școli.

Câți elevi din clasele terminale pot participa fizic la cursuri

Potrivit noilor precizări, nu se impun restricții pentru învățământul preșcolar și învățământul primar organizat în școli care funcționează în scenariul roșu. Înjumătățirea numărului elevilor are loc doar pentru clasele terminale, adică a VIII-a, a XII-a și a XIII-a.

În cazul claselor a VIII-a, pot participa simultan la cursurile în format fizic maximum 15 elevi, în timp ce pentru clasele terminale din învățământul liceal, limita este de 17 elevi.

„Să nu mă întrebaţi care este diferenţa în aceeaşi şcoală unde nu sunt restricţii numerice cu privire la efectivele claselor a I-a, a II-a, a III-a, a IV-a, pentru că ele pot merge cu prezenţă fizică în scenariul roşu, fără niciun fel de înjumătăţire, faţă de clasa a VIII-a, în care elevii au de susţinut un examen naţional, pentru că nu am cum să răspund la această întrebare”, a afirmat ministrul Educației.

În situația în care toți elevii dintr-o clasă doresc să meargă la cursurile fizice, atunci se revine la sistemul hibrid: o săptămână de cursuri online și o săptămână de cursuri în format fizic. 

Potrivit ministrului Educației, sistemul hibrid a generat pierderi majore însă este „răul cel mai mic” pe care îl putem alege în situația actuală.

Dacă numărul de elevi permis într-o clasă este depășit însă cu un elev sau doi, fiecare instituție de învățământ trebuie să stabilească cum se va face rotația, astfel încât toți elevii care își doresc, să aibă acces la cursurile fizice.

„În situaţiile în care se înregistrează un număr mai mare de elevi care doresc să participe cu prezenţă fizică, unităţile de învăţământ, prin conducerile lor, trebuie să ştie că au obligaţia asigurării accesului la educaţie pentru toţi preşcolarii şi elevii, cu respectarea tuturor normelor de protecţie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Prezența fizică în scopul participării la orele remediale este permisă în toate unitățile de învățământ care organizează cel puțin o grupă de învățământ remedial, pentru toți elevii care solicită acest lucru prin înscrierea în programul de ore remediale (din toate clasele și din toate școlile, indiferent de scenariul în care funcționează, cu excepția celor din localitățile carantinate). Grupele pentru orele remediale sunt formate din 10-12 elevi.

Citiți și: Cum se face școală în scenariul roșu. Au apărut noutăți, după ce Ministerul Educației și cel al Sănătății au modificat ordinul comun

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei