Imagini revoltătoare la un magazin din București. Angajații țin minute bune, la ușă, un nevăzător și nu-l lasă să intre pentru a-și face cumpărăturile. Asta pentru că era însoțit de câinele său ghid. Salariații habar nu aveau că, potrivit legii recent intrate în vigoare, câinii însoțitori au acces neîngrădit oriunde. După ce angajații se opun și chiar îi cer tânărului să lase câinele afară, șefa magazinului aprobă accesul. Cu greu, pentru că salariații abia abia s-au convins să o sune, pentru că „avea și ea o zi liberă”.
Angajat: Nu e voie.
Bărbat nevăzător: E un câine pentru nevăzători.
Angajat: Știu, dar nu e voie, fără mișto. Au mai fost, eu știu ce zici.
Eu știu și a mai fost cineva pe care nu l-am lăsat nici eu, nici șefa.
Daniela, cum facem că e un nevăzător cu câinele ghid. Din ăsta ghid, cum ar fi. Eu știu că nu e voie nici cu ăsta.
Angajată: Cu câinele în magazin?
Angajat: Da, cică e dată lege.
Bărbat nevăzător: E un câine utilitar, nu e orice câine.
Angajată: E animal, nu. Să-l legați afară de ceva.
Bărbat nevăzător: Să leg afară un câine ghid? Eu ce fac după? Cum merg în magazin dacă nu văd?
Angajată 2: Sunați șefa și întrebați.
Angajată: Da, auzi, o mai deranjăm acum?
Angajată 2: Am vorbit eu cu ea, nu e deranj. Sun-o.
Bărbat nevăzător: Cum adică să o deranjăm? Sunt și eu deranjat dacă e să o dăm așa...
Angajată: Păi e și ea liberă, are și ea o zi liberă.
Angajată: Uitați câți cumpărători sunt și văd cățelul.
Bărbat nevăzător: Îl văd oamenii, pentru că mă țineti dumneavoastră în ușă. Că altfel am fi mers, ne-am fi cumpărat lucrurile și am fi plecat.
Angajat: Sărut mâna, șefa, mă scuzați că v-am deranjat. O persoană e cu câinele său utilitar care-l însoțește și are voie în magazin că a zis că a intrat o lege, nu știu. Îl las, da da. Vă mulțumesc, șefa. Sărut mâna, numai bine.
Poftiți!
Câinii ghid pot intra oriunde alături de stăpâni
Casper este câine ghid și, potrivit legii proaspăt promulgate, poate intra oriunde alături de stăpânul său - în magazine, în taxiuri, autobuze, în instituțiile publice... Chiar și așa, unii angajați nu știu acest lucru. Valentin ne povestește experiențele lui.
Valentin: De la a fi luat de glugă și dat afară, aproape în șuturi, că de ce îi trebuie mie câinele ăsta... Pe aplicația de ridesharing sunt oameni care nu cunosc, refuză. E îi sun înainte și le spun că sunt nevăzător cu câine ghid, stă foarte cuminte la picioare. Dacă acolo întâlnesc strâmbare din nas le spun că poate sta și în portbagaj.
Casper are 7 anișori, eu îl am de când avea 5 ani și jumătate, de pe 11 noiembrie 2022. Nu o să uit niciodată, a fost cea mai frumoasă zi, la modul că m-am trezit de dimineață cel mai zen, n-am fost niciodată așa zen ca în dimineața aia.
Deși declarativ reprezentanții magazinelor promit să respecte legea, nu sunt întocmai deacord cu ea, pentru că se gândesc că animalul ar putea face stricăciuni. Însă, un astfel de câine este foarte bine dresat.
Feliciu Paraschiv, președinte Asociația Comercianților Mici și Mijlocii: Să vă dau un exemplu: avem chips-uri sau biscuți poziționate la 10 cm de podea. Cred că nu vrea nimeni să ia o pungă de chipsuri pe care a urinat un câine. Propunerea noastră a fost alta, să punem bară metalică la intrarea în magazin, unde oamenii își pot lega animalul de companie, iau un angajat de-al nostru conduce pe tot traseul magazinului persoana nevăzătoare.
Amenzile pentru cei care încalcă acest drept persoanelor cu dizabilități pot ajunge până la 20.000 de lei.
Editor : I.C