Municipiul Timișoara intră în carantină. Este primul mare oraș unde se ia o astfel de măsură în 2021
Timișoara și patru comune din apropiere - Giroc, Ghiroda, Moșnița Nouă și Dumbrăvița - intră în carantină, a decis sâmbătă Consiliul Județean pentru Situații de Urgență. Pentru două dintre comune este vorba de o prelungire a măsurii de carantinare.
În CJSU au fost 30 de voturi pentru, patru abțineri și patru împotrivă. Decizia a fost însă un nou prilej de dispute politice între autoritățile locale.
Personalul medical a atras atenția în repetate rânduri că locurile din spital sunt limitate și în special locurile la terapie intensivă și este unul dintre motivele pentru care a fost adoptată decizia.
Măsura se aplică de luni, 8 martie, de la ora 0:00, pe o perioadă de 14 zile, după ce rata de infectare a depășit 7 la mia de locuitori.
Restricțiile vor afecta peste 400.000 de locuitori ai oașului și comunelor învecinate. Localnicii vor putea ieși din case numai pentru motive bine întemeiate și doar în baza unei declarații. Magazinele au program limitat până la ora 20:00, iar numărul clienților prezenți simultan în interior nu trebuie să depășească mai mult de 30% din capacitatea obișnuită. Toate școlile se vor închide, iar elevii vor trece la cursuri online.
De asemenea, în urma unor discuții cu autoritățile centrale, s-a luat decizia de a se trimite la Timișoara un număr mai mare de doze de vaccin pentru a putea accelera campania de imunizare a locuitorilor.
Timișoara este, astfel, primul mare oraș al țării care intră în carantină în 2021. În 2020 au mai fost în carantină, în perioada stării de alertă, Sibiu, Baia Mare, Constanța, Alba Iulia, Zalău, iar în perioada stării de urgență, Suceava.
La ședința Comitetului Județean de Situații de Urgență Timiș au fost invitați să participe online secretarul de stat Raed Arafat, Cristian Oancea - directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeș” Timișoara, Dorel Săndesc - vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Raul Pătrașcu - managerul Spitalului Județean Timișoara și șeful secției de boli infecțioase a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Timișoara, Virgil Musta.
Ce restricții se aplică
Conform deciziei luate în CJSUT, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, în perimetrul vizat, este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere.
Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.
Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității;
Totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.
În perioada următoare, se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20:00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.
Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.
În cazul centrelor comerciale și a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.
Activități interzise
1. organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;
2. organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;
3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;
4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;
5. organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;
6. organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor;
7. activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise;
8. toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil;
9. organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.
Prin excepție de la prevederile menționate anterior, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 08 martie 2021
Malluri închise în weekend
Începând cu data de 13.03.2021, ora 05:00, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.
Începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă și duminică, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.
Luptă politică pe carantina din Timișoara
Decizia de a impune noi restricții a stârnit contre între primarul Dominic Fritz (USR PLUS) și președintele Consiliului Județean, Alin Nica (PNL). Acesta din urmă spunea că primarul din Timișoara a urmărit să forțeze carantina.
„Nu iau deciziile după ureche”, a declarat, sâmbătă, într-o intervenție la Digi24, președintele Consiliului Județean Timiș, înainte de ședința CJSU. Alin Nica considera neîntemeiată o eventuală intrare în carantină a celui mai mare oraș din vestul țării.
Ulterior, după ce CJSU a luat decizia carantinării, Alin Nica și-a expus punctul de vedere într-o postare pe Facebook:
„Am propus o abordare inteligentă a gestionării pandemiei Covid-19 însă azi, în CJSU Timiș, a câștigat soluția minimului efort pentru administrația Timișoarei: carantina municipiului și a zonei periurbane. Solicit primarului Timișoarei un plan coerent de măsuri anti-covid-19, bazat pe indicatori și cifre, care să completeze carantina formală, cu speranța că sutele de mii de cetățeni afectați vor avea parte și de altceva în afară de restricții înmulțite și înăsprite. În așteptarea planului din partea persoanelor responsabile, mă voi adresa deopotrivă Ministerului Sănătății pentru alocarea unui număr suplimentar de vaccinuri și Ministerului Economiei pentru o compensația atât de necesară operatorilor economici distruși financiar de restricții și închideri obligatorii”, a scris Alin Nica.
Afirmaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, potrivit căreia decizia privind intrarea în carantină a Timişoarei înseamnă că „a câştigat soluţia minimului efort pentru administraţia municipiului” reprezintă „o palmă pentru fiecare medic epuizat în ATI”, a venit apoi replica primarului Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.
„Cred că această caracterizare, cum că această soluţie de carantinare ar fi cea a minimului efort, este o palmă pentru fiecare medic epuizat în ATI, pentru fiecare asistentă medicală care, de luni întregi, nu mai ştie când poate să-şi vadă copiii, este o palmă pentru toţi cei care vor face eforturi uriaşe în următoarele săptămâni să-şi susţină afacerile. Să fiu sincer, nu face cinste seriozităţii cu care au fost purtate discuţiile în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Decizia a fost luată cu 30 de voturi din 40, ceea ce arată că există un consens larg că nu erau alte variante. Îmi pare foarte rău că unii aleg să încerce să profite politic din această situaţie”, a afirmat primarul Dominic Fritz.
Editor : Luana Pavaluca
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News