Inconștiență în rândul turiștilor care ajung pe Transfăgărășan, zonă cunoscută pentru apariția urșilor la marginea șoselei. Oamenii se apropie periculos de mult de animalele sălbatice, fie pentru a le da de mâncare, fie pentru o simplă fotografie. Este un gest care le pune, însă, viața în pericol. Cel mai recent caz - un turist a fost la un pas să rămână fără picior.
Inconștiența era să îl coste scump pe bărbatul care a vrut să îi dea mâncare ursului din propria mână, dar animalul l-a trântit la pământ. Supărat că nu i-a ieșit ca la carte actul de caritate, s-a ridicat, i-a aruncat supărat mâncarea, apoi i-a întors spatele ursului și a plecat. Și acest gest inconștient ar fi putut să îl coste viața.
Astfel de cazuri sunt tot mai dese, în special în lunile iulie și august, când Transfăgărășanul este plin de turiști. Pentru că simt că e rost de hrană, urșii se apropie periculos de șosele și nu se mai tem nici de mașini. Iar pentru unii turiști, dorința de a-și face o poză cu animalele sălbatice este mai puternică decât instinctul de supraviețuire.
Interacțiunile frecvente cu oamenii au schimbat comportamentul urșilor, spun experții. Se apropie tot mai mult de casele oamenilor, în căutarea de mâncare. Cel mai celebru caz este al lui Rambo, cel care de mai bine de o lună îi terorizează pe locuitorii din Ploiești, dar autoritățile nu reușesc să-l prindă, chiar dacă folosesc drone cu termoviziune.
Și nu ar fi singurul urs care dă târcoale orașului Ploiești.
Salvamontiștii ne recomandă să facem zgomote, atunci când ne întâlnim cu ursul. În plus, trebuie să știm că este interzisă hrănirea animalulelor sălbatice sau apropierea de acestea. Cei care ignoră legea pot primi 1,000 de lei amendă.