Ministrul Muncii a declarat la Digi24 că Guvernul Cioloș nu va tăia indemnizațiile pentru creșterea copilului și că nici nu se pune problema stabilirii unui plafon pentru indemnizații. Precizările lui Dragoș Pîslaru vin în condițiile în care Ministerul Muncii a anunțat, luni, că numai 0,2% dintre beneficiarii indemnizaţiei pentru creşterea copilului, adică 242 de persoane, consumă o treime din bugetul alocat pentru indemnizații.
„Parlamentul a decis eliminarea plafonului. Decizia Parlamentului noi am preluat-o în condițiile în care natalitatea suferă în România și avem nevoie de stimularea natalității. Avem un prim bilanț și era important pentru noi să vedem consecințele. Parlamentul care a adoptat această legislație este cel care ar trebui să se uite și să vadă care sunt consecințe. În calitate de Guvern, noi nu vom corecta legislația printr-o ordonanță, Parlamentul trebuie să găsească o soluție. Nu se pune problema stabilirii unui plafon pentru indemnizații. Noi am expus o realitate. Noi am evidențiat că am ieșit din estimarea de buget. Am prezentat cifrele și am propus o dezbatere în societate așa cum este firesc. Acest Guvern nu va tăia și nu va plafona nimic”, a spus ministrul.
Ministrul Muncii a precizat că până la sfârșitul anului vor putea fi plătite indemnizațiile pentru creșterea copilului fără o rectificare bugetară suplimentară și fără a fi afectate alte categorii.
„Nu poți să ții sub preș o astfel de realitate. Nu există nicio altă versiune decât că am vrut că această informație să fie făcută public. Cred că acest Guvern este mai mult decât a ne păcăli unul pe alții. Este firesc să pornești de la o realitate, cifrelee respective, pe care să le analizezi în forul decizional. Acum întrebarea este dacă măsura în sine așa cum a fost ea gândită te duce la creșterea natalității în mod eficient sau dacă trebuie găsite alte soluții. Forul legitim care are posibilitatea de a schimba acest lucru este cel care a inițiat-o. Forul care a emis-o trebuie să o și remedieze dacă este ceva de remediat. Noi am vrut doar să expunem situația”, a adăugat Dragoș Pîslaru.
Dragoș Pîslaru a precizat că această măsura este una benefică pentru stimularea natalității.
„Panta pe care mergem este gravă și o astfel de măsură pentru stimularea natalității se impune. Mi se pare pachetul anti-sărăcie foarte important, acele zone vulnerabile și serviciile pe care le oferim prin caravane și consultațiile înainte de naștere în zone unde nu există acest lucru și partea de vaccinare. Măsurile înainte de naștere și o-3 ani sunt extrem de importante. Avem două probleme în același timp: scăderea natalității și mortalitatea infantilă”, a spus ministrul.
Statistica Ministerului Muncii pentru luna iulie arată că 0,2 % dintre beneficiarii indemnizaţiei pentru creşterea copilului, adică 242 de persoane, consumă o treime din bugetul alocat indemnizațiilor.
Cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost încasată în judeţul Sibiu - aproape 160.000 de lei. Oficialii ministerului spun că în numai o lună de la eliminarea plafonului pentru indemnizaţii, „se înregistrează un dezechilibru în distribuirea banilor şi că situaţia trebuie dezbătută public”.