Ministrul Muncii, de partea lui Nicolae Ciucă: Pensia militară trebuie să fie exceptată de la orice discuţie despre pensiile speciale

Data publicării:
violeta-alexandru-gov
Foto: gov.ro

Magistraţii sunt cei mai afectaţi de legea impozitării pensiilor speciale, urmaţi de cei din sistemul aeronautic civil şi cei care au lucrat în Curtea de Conturi, declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Ea a apreciat că, în opinia ei, pensia militarilor ar trebui exceptată de la orice discuție legată de pensiile speciale.

Violeta Alexandru a spus că 25% din pensia celor care încasează acum pensii speciale se bazează pe contributivitate, iar restul este din bugetul de stat.

„Singura excepţie pe care o văd în această privinţă este pensia militarilor, care are un istoric al ei, într-adevăr, încă din vremea lui Cuza. Are un mod de calcul aparte şi care în mod evident trebuie să fie exceptată de la orice discuţie pe care o facem în general cu privire la pensiile speciale. Eu rămân la părerea că aceasta este singura categorie. Sigur, Parlamentul este suveran, dar este singura categorie care trebuie exceptată”, a spus Alexandru, la România TV, citată de Mediafax.

„Cei mai afectaţi vor fi cu siguranţă magistraţii, judecătorii şi procurorii. Aici pensiile se duc şi la 19.000 RON. Eu nu judec, e uşor să comentezi fără să ţii cont de incompatibilităţile acestora, dar se ajunge la un consum al pensiilor în acest domeniu până la 19.000 RON. După această categorie vine personalul aeronautic civil, cu aproximativ, în medie, 11.000 RON, cei care au lucrat la Curtea de Conturi, cu 8.000 RON”, a mai spus ministrul Muncii.

În urmă cu trei zile, Nicolae Ciucă a declarat că pensiile militarilor nu sunt speciale și că, de la Cuza până în prezent, ei au beneficiat de pensii de serviciu. „Este foarte important să înțelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine”, a spus ministrul Apărării.

Într-un mesaj pe pagina de Facebook, Nicolae Ciucă a spus că „pensiile militarilor nu sunt pensii speciale!”

„De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariați. Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituționale”, adaugă ministrul Apărării.

Reacția ministrului Apărării, general în rezervă, a venit după ce plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede impozitarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei. Concret, va fi impozitată diferența între pensia realizată pe baza contributivității și cea specială.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri