Factorul politic nu vrea să piardă controlul asupra conducerii şcolilor, aşa se explică, în opinia ministrului Educaţiei Mircea Dumitru, recenta tentativă de modificare a legii în sensul amânării, până la vară, a concursului pentru directori şi directori adjuncţi din preuniversitar. "Școala trebuie depolitizată. Școala are o menire, o vocație națională", a subliniat Mircea Dumitru, într-un interviu acrodat Digi24.
„(Cei care au amendat Legea Educației — n.r.) nu vor să piardă controlul politic asupra școlilor, pe scurt. (Controlul se manifestă) în momentul în care directorul este numit pentru o perioadă foarte scurtă, în momentul în care nu are un contract de management pe care îl obține pe baza unui concurs public în care dovedește că are capacitatea de a conduce școala sau liceul în care funcționează. (...) Procedural, suntem blocați în organizarea acestor concursuri dacă amendamentul va fi adoptat (de Senat — n.r.) până pe 12 octombrie, când calendarul a anunțat clar că avem prima probă a acestui concurs național. Va trebui să oprim procedura”, a declarat ministrul Mircea Dumitru, în interviul acordat Digi24.
Acesta susţine că disfuncţinalităţile pe această zonă sunt vechi şi adânci: "Vreau să respect legea, pentru că aceste concursuri trebuie organizate potrivit legii, iar din 2008 și până acum sunt cel puțin două cicluri în care nu s-a aplicat legea deși, declarativ, toți actorii principali din politică, din Ministerul Educației, au spus că trebuie să avem concursuri. Chiar și doamna Andronescu. Dacă o întrebați o să spună: Da, sunt de acord să avem concursuri, dar le vom face în vara anului viitor".
Context
Comisia de învăţământ de la Senat ar putea trimite azi plenului un amendament care amână, până la vacanţa de vară din 2017, organizarea concursului pentru posturile de directori şi directori adjuncţi în sistemul preuniversitar.
Demersul, deşi unul de interes public, a fost de la bun început învăluit în discreţie, planând semne de întrebare inclusiv cu privire la modul în care textul a fost introdus în comisie. Secretarul acesteia, liberalul Dumitru Oprea (PNL), declara zilele trecute că pe ordina de zi nu a figurat, iar el nici nu a semnat raportul întocmit în comisie şi nici nu a delegat pe altcineva să o facă în locul său. În plus, a declarat Oprea pentru Agerpres, nici preşedinta Comisiei de învăţământ, Ecaterina Andronescu (PSD) nu a venit cu lămuririle necesare.