Trei lucrări de doctorat de la Academia de Poliţie au dispărut, într-o perioadă în care se fac verificări privind plagiatele.
Cele trei teze nu mai sunt de găsit nici în format fizic, nici în online. Informaţiile apar în raportul Corpului de Control al ministrului de interne.
În urmă cu două săptămâni, conducerea MAI acuza fosta conducere a Academiei că a transmis raportări false în legătură cu situaţia verificărilor tezelor care au fost susținute între 2011 și 2018. Inspectorii Corpului de Control spun că doar jumătate din lucrările raportate au fost controlate, iar multe probleme au fost muşamalizate.
În plus, inspectorii Corpului de Control au descoperit că decanii facultăţilor din Academie nu şi-au predat tezele pentru a fi verificate, aşa cum anunţau public.
Ministerul de Interne a sesizat parchetul cu privire la presupusele nereguli.
„Prima constatare a Corpului de Control a fost că la nivelul Academiei de Poliției s-au luat doar unele decizii pur formale privind verificarea existenței plagiatului în cazul tezelor de doctorat din perioada 2011-2018, respectiv a tezelor de doctorat ale personalului cu funcții de conducere.Activitatea de verificare a tezelor de doctorat nu s-a făcut în mod constant, ci numai atunci când se solicitau informări asupra stadiului de către conducerea MAI La nivelul Academiei de Poliție au fost desfășurate unele activități punctuale pentru verificarea tezelor de doctorat, prin programul de detectare a similitudinilor, însă nu au fost desfășurate și alte activități procedurale obligatorii”, informa, în urmă cu două săptămâni, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Potrivit sursei citate, în urma emiterii unor rapoarte de similitudini de către programul anti-plagiat ar fi fost necesară o minimă verificare a acestora în urma căreia să fie extrase exemple concrete privind nerespectarea standardelor de calitate sau de etică ori cu privire la existența plagiatului, iar pe baza acestei verificări ar fi trebuit sesizată Comisia de Etică și Deontologie Universitară a Academiei.
„Prin modul în care s-a acționat pare însă că s-a urmărit să nu se poată realiza o diagnosticare corectă a fenomenului de plagiat. Deși Academia de Poliție a prezentat conducerii ministerului și în spațiul public o serie de informații, în sensul că au fost verificate 149 de teze de doctorat din care 55 ar fi fost peste pragul acceptat al coeficienților de similitudine, în fapt, în cadrul procesului început în anul 2018 au fost verificate doar 82 de teze de doctorat din care 61 au fost peste pragul de alertă”, mai arăta Monica Dajbog.