Peste 500 de români protejează, de 14 ani, vieţile demnitarilor importanţi care lucrează în zone periculoase de pe glob. Îşi fac munca cu precizie maximă pentru că ştiu că un pas greşit poate fi ultimul. Reprezentanţi de la Naţiunile Unite şi NATO au vorbit pentru Digi24 despre cum le-au câştigat încrederea şi respectul ofiţerii de protecție și pază din România.
Afghanistan, Sudan, Sudanul de Sud, Siria, Republica Centrafricană, Libia. Numele acestor ţări este similar cu războiul. Scurtele momente de linişte din aceste zone sunt întreţinute de reprezentanţii Naţiunilor Unite, responsabili cu negocierile între părţile aflate în conflict. Iar cei care apără pacea sunt, la rândul lor, protejaţi de români.
„Mă numesc Ghassan Salame şi sunt reprezentantul special al Secretarului General ONU, în Libia. Vreau să vă spun ceva despre Serviciul Român de Protecţie (n.r. SPP), care lucrează cu noi. Pe scurt, nu aş putea trăi fără ei. Sunt prietenoşi, discreţi, eficienţi, profesionişti şi generoşi, generoşi cu timpul, atenţia şi ajutorul lor. Realmente ştiu că pentru a supravieţui în situaţii dificile, oameni ca mine nu ar putea trăi sau supravieţui fără ei”, spune Ghassan Salame, reprezentant ONU în Libiu.
„Mă bucur că am ocazia să felicit Serviciul de Protecţie şi Pază la aniversarea de 28 de ani. Din 2005, echipele româneşti de protecţie şi-au pus serviciile profesioniste la dispoziţia diplomaţilor Naţiunilor Unite şi oficialilor importanţi din Afghanistan. Apreciez sincer şi respect profesionalismul, discreţia şi dăruirea lor”, adăugat Tadamichi Yamamoto, reprezentant ONU în Afghanistan.
Să fii membru NATO înseamnă să lucrezi cu ceilalţi şi să faci asta la fel de bine sau chiar mai bine decât ei. Munca profesioniştilor români este recunoscută şi de aliaţi.
„Recunoaştem eforturile uriaşe ale României pentru a aduce stabilitate şi securitate pentru flancul sud-estic al Alianţei. Conform misiunii sale, Serviciul de Protecţie şi Pază este un factor important. Centrul de Contracarare a Dispozitivelor Explozive Improvizate crede că experienţa şi profesionalismul PGS poate oferi o susţinere valoroasă acestei discipline şi de aceea vrem să construim mai departe şi să creştem cooperarea între instituţiile noastre”, a spus col. Stephen L.W. Kavanaugh directorul adjunct al Centrului de Excelență al NATO pentru Contracararea Dispozitivelor Explozive Improvizate de la Madrid, Spania.