Medic: Dacă sistemul medical intră în colaps, vom asista la o tragedie italiană, una în care sistemul nu poate răspunde ca acolo

Data actualizării: Data publicării:
Dr. Radu Țincu, Secția ATI Spitalul Floreasca
Dr. Radu Țincu, Secția ATI Spitalul Floreasca. Foto: Digi24

Radu Țincu, medic primar la terapie intensivă, secția Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca, a spus luni seară la Digi24 că dacă sistemul românesc de sănătate va ajunge să fie copleșit de prea multe cazuri de coronavirus, atunci „vom asista la tragedia italiană”, dar a avertizat că sistemul nostru nu va putea răspunde la fel ca ce cel italian.

Medicul spune că este frustrant să-i audă pe politicieni cum își dau cu părerea despre medicină, dar că trebuie ca oamenii din cele două domenii să lucreze împreună.

„Ca profesioniști în sănătate nu putem decât să analizăm pandemia de coronavirus, să elaborăm anumite măsuri și să le înaintăm lor pentru a fi puse într-o formă juridică, care să fie și constituțională și în concordanță cu legislația românească”, a subliniat dr. Radu Țincu.

„Și la începutul pandemiei am avut o contaminare masivă în unele spitale, pentru că metodologia de testare a pacienților era mult defazată de evoluția pandemiei. Oamenii politici trebuie să înțeleagă că pandemia nu ține cont de disputa politică și își va continua cursul firesc. Dacă nu reușim să ne ținem după pandemie și să emitem aceste acte normative atunci când mai produc un efect, e posibil să le emitem ulterior degeaba. În absența unui vaccin, singura posibilitate de a ține sub control pandemia e reprezentată de cele 3 măsuri simple, unele de bun simț: a nu sta îngrămădiți, a purta masca și a avea o igienă riguroasă a mâinilor. În absența acestor măsuri, pandemia evoluează”, a mai spus el.

„Ministrul Sănătății a spus că sistemul nu e în colaps și e adevărat, dar oamenii înțeleg doar partea de adevăr care îi favorizează. La început au înțeles că relaxarea înseamnă că ne vom relua viață normală fără precauții și am asistat la accelerare. A fost discuția între CCR și Guvern. CCR nu a invalidat măsurile sanitare, ci doar forma juridică în care au fost elaborate. O parte a populației a înțeles că aceste măsuri nu sunt bune”, a subliniat medicul. 

Radu Țincu a precizat că „sistemul nu e în colaps și nici nu ne dorim. Dacă va fi în colaps, vom asista la tragedia italiană, dar aceea în care sistemul de sănătate publică nu poate răspunde ca cel italian”.

„Scenariul de coșmar e legat de secțiile de terapie intensivă. În Italia, o mare parte din procentul de mortalitate nu a fost generată de agresivitatea virusului, a fost determinată de incapacitatea secțiilor ATI de a acorda asistență pacienților în stare gravă”, a completat medicul.

„Un pacient care ajunge în ATI are un procent de mortalitate de peste 75-80%. Ai nevoie de terapie intensivă, super eficientă, de un personal medical antrenat, odihnit. Toți colegii lucrează la foc continuu, au obosit, sunt epuizați. A venit perioada de vară în care nu pot folosi aerul condiționat, pentru că nu știm cu siguranță dacă transmit sau nu virusul și stau 3-4 ore în combinezoane”, a mai spus dr. Radu Țincu.

„Acest lucru trebuie să-i sperie pe oameni (declarația doctorului Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie, că, de cele mai multe ori, locurile la terapie intensivă se fac prin pierderea pacienților cu coronavirus - n.red.), pentru că odată ce dezvoltă o formă atât de severă, există riscul să moară, dar dacă ne uităm și la cei care au supraviețuit, va trebui să-i evaluăm pe termen lung, să vedem care sunt sechelele definitive. Afectarea pulmonară cronică e un element care ridică foarte multe semne de întreb la nivel internațional și o parte dintre pacienți e posibil să nu-și mai poată relua viață normală de după recuperare”, a afirmat medicul.

El a precizat că nu îl interesează neapărat forma izolării pacienților, la spital sau acasă, mai important este însă ca aceștia să respecte izolarea: „Degeaba își dau angajamentul scris dacă instituțiile n-au niciun control”.

(Redactor: George Costiță)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...