Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, vineri, mai multe măsuri pentru combaterea răspândirii gripei aviare în Bucureşti, după ce a fost confirmată această boală în cazul a cinci pescăruşi găsiţi morţi pe malul lacului Griviţa, în aval de barajul Străuleşti. Astfel, a fost instituită, de către DSVSA Bucureşti, o zonă de supraveghere de 10 kilometri în jurul locului unde au fost descoperiţi pescăruşii morţi, iar, la Grădina Zoologică accesul în exterior al păsărilor a fost limitat.
„Conform specialiştilor, nu există un risc imediat de transmitere la om a virusului gripei aviare, însă reprezentanţii municipalităţii cu responsabilităţi în implementarea măsurilor asumate vor acţiona pentru a preîntâmpina răspândirea bolii şi vor comunica permanent cu toate instituţiile implicate în acest proces”, a declarat primarul general, potrivit News.ro
Firea a mai anunțat că, de ieri, funcționează o celulă de criză formată din reprezentanţi ai Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement (ALPAB), ai Poliţiei Locale, ai Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSMB), ai Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) și ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGASMB).
Potrivit managerului Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucuresti, Adrian Streinu-Cercel, nu există riscul imediat de transmitere a gripei aviare la om, dar trebuie luate măsuri pentru împiedicarea apariţiei unui „virus gripal recombinat (virus gripal aviar şi virus gripal uman) care ar putea afecta populaţia umană”.
Astfel, ALPAB va supraveghea populaţiile de păsări sălbatice din parcurile şi de pe lacurile pe care le administrează, potrivit Primăriei Capitalei.
De asemenea, DSVSA Bucureşti a stabilit o zonă de monitorizare pe o rază de 10 kilometri în jurul locului unde au fost descoperite cazurile de gripă aviară, care cuprinde sectoarele 1, 2, 5 şi 6 din Bucureşti şi localităţile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogoşoaia, Chitila, Dragomireşti Vale şi Chiajna din judeţul Ilfov.
În acelaşi timp, administraţia Grădinii Zoologice, aflată în subordinea primăriei, a acoperit cu folie de plastic amplasamentele pelicanilor şi ale păsărilor de baltă, restrângând spaţiul de ieşire la exterior al acestora.
Totodată, a fost izolată şi ieşirea în exterior a lebedelor şi a păsărilor flamingo.
Reprezentanţii primăriei menţionează că păsările exotice de la Zoo se pot vizita numai în interior.
„Zilele următoare se vor acoperi şi amplasamentele păsărilor de pradă. De asemenea, angajaţii Zoo efectuează dezinfecţii zilnice cu solutie de Virkon 1 la sută a preşurilor dezinfectoare la intrarea în amplasamentele tuturor păsărilor”, mai arată Primăria Capitalei.
Primăria Capitalei precizează că va asigura substanţele dezinfectante, instrumentele pentru aplicare şi alte materiale necesare, precum şi personalul care să se ocupe de dezinfecţii în locul unde sunt păsări bolnave, ecarisarea păsărilor moarte sau ucise prin intermediul unităţilor de incinerare, va face control pentru a vedea dacă se respectă interzicerea accesului păsărilor domestice la bălţi, lacuri şi râuri pentru a nu avea contact cu păsările sălbatice, va controla respectarea interdicţiei de intrare a mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, precum şi a interdicţiei de adăpare a păsărilor domestice cu apă din zonele în care au acces păsările sălbatice şi va asigura supravegherea populaţiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă, dar şi a celor moarte sau bolnave, în colaborare cu asociaţii de profil, administratori ai lacurilor şi ornitologi.
Primăria Sectorului 1 a anunţat joi seară că constituit o celulă de criză pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară, după ce s-a confirmat gripa aviară în cazul a cinci pescăruşi găsiţi morţi pe malul lacului Griviţa, în aval de barajul Străuleşti. Primăria spunea că medicii veterinari vor face inspecţii sanitar-veterinare la păsările domestice din zona de supraveghere pentru a identifica eventuale cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări şi pentru a-i informa despre măsurile luate, una dintre ele fiind interzicerea organizării pe teritoriul Sectorului 1 de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări.
Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, afirmă că până în prezent nu a fost depistat niciun caz de gripă aviară la păsările din gospodăriile populaţiei.