Sunt tot mai mulţi refugiaţi care încearcă să intre ilegal în România, nu doar pe mare, cu gândul că vor reuși să treacă apoi mai departe spre vest. Autoritățile au suplimentat personalul care apără frontiera, iar aparatele de supraveghere vor fi folosite la maximum. Cei mai mulți dintre migranţii care au ajuns până acum în România provin din Siria, țara devastată de războiul civil care durează de peste 6 ani.
Îşi riscă viaţa ca să scape cu viaţă. Să ajungă într-o ţară sigură, departe de mitralie şi bombe.
Zeci de migranţi sunt prinşi în fiecare săptămână încercând să intre în România. Se ascund în camioane, în bărci, unii chiar au sărit din tren în speranţa că nu vor fi prinşi.
În prima parte a lui 2017, au intrat în țară cu 40% mai mulţi migranţi ilegali decât în tot anul trecut. Cei mai mulţi vin din Siria, Irak și Afganistan.
Printre ei se află şi Sabrine Alhalla. O siriancă de 28 de ani, care a fugit de război împreună cu băieţelul ei de 5 ani. Le-a plătit traficanţilor 10.000 de euro. Au stat ascunși într-un camion de marfă o zi întreagă, dar au fost prinşi în cele din urmă de poliţiştii de frontieră la graniţa cu România.
Sabrine Alhalla, refugiată: „A fost frig în tir, am stat mult în camion. A fost periculos, nu mai ştiam cum suntem şi unde suntem. Acuma mi-am dat seama. Drumul era de o oră şi noi am stat o zi întreagă în camion. Nu aveam aer!”
A luat decizia de a fugi după ce şi-a pierdut soţul și mai mulţi prieteni. Vreme de şase ani a tot aşteptat, a tot sperat ca ţara ei să redevină un loc sigur.
Sabrine Alhalla, refugiată: „Sunt mulţi care vor să plece din Siria. Eu am plecat târziu. M-am gândit că războiul nu o să dureze aşa de mult, că se vor linişti lucrurile. Am fost rănită la picior, m-am gândit să plec cu copil meu, cu fratele meu şi soţia lui.
În Siria mai sunt încă câteva milioane de oameni care trăiesc în pericol.
Unii îşi încearcă norocul să ajungă în vestul Europei, prin România. Unii traversează pe jos. Mai ales noaptea, în speranţa că vor trece nevăzuţi. Alţii care au bani plătesc călăuzelor mii de euro ca să îi ascundă în camioane.
Sabrine Alhalla, refugiată: „Nu era România destinaţia finală. Era doar o rută România, voiam să plecăm mai departe. Europa, Germania. Am fost prinşi aici.”
Politistii de Frontieră se aşteaptă ca în perioada următoare numărul celor care forţează graniţele să crească.
Problemele cele mai mari sunt la graniţa cu Serbia, acolo unde zona este monitorizata de un elicoper al Ministerului Afacerilor Interne.
Petru Nicola, purtător de cuvânt ITPF Timişoara: „Folosim la capacitate maximă aparatura de observare atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte. Am suplimentat şi personalul din cadrul structurilor operative care să acţioneze progresiv în zona de frontieră.”
Majoritatea migranţilor prinşi în România cer azil în țara noastră. Asta nu înseamnă însă că vor să rămână aici. Pentru majoritatea, destinaţia finală ideală e vestul, acolo unde sprijinul pentru refugiaţi este mult mai mare faţă de ceea ce oferă statul român.