ONU avertizează că noul coronavirus ar putea ucide peste 100.000 de oameni aflați în taberele de refugiați din nordul Siriei
Data actualizării: Data publicării:
Organizația Națiunilor Unite avertizeză că un focar de coronavirus în taberele de refugiați din regiunea Idlib, din nordul Siriei, ar putea ucide peste 100.000 de persoane. Aproape un milion de oameni se află în aceste tabere improvizate, după ce și-au părăsit locuințele din orașul Idlib, începând cu luna decembrie, după atacurile regimului sirian, informează BBC și CNN.
Apa curentă, săpunul și dezinfectantul sunt un lux în aceste tabere, iar despre distanțare socială nici nu se poate pune problema. Oamenii sunt înghesuiți în corturi, în tabere improvizate, lângă granița turco-siriană.
„Coronavirusul se îndreaptă către aceste tabere ca un tsunami lent”, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.
Deși până acum regimul sirian a confirmat doar 5 cazuri de COVID-19, OMS avertizează că refugiații aflați în aceste tabere sunt victime sigure. OMS a anunțat că va trimite teste pentru noul coronavirus în nord-vestul Siriei, ca parte a eforturilor ONU de a monitoriza situația într-una dintre cele mai vulnerabile regiuni din Orientul Mijlociu.
Aproximativ 300 de kituri de test vor fi livrate într-un laborator din Idlib și 2.000 de teste suplimentare vor fi trimise cât mai curând posibil. Prin intermediul organizațiilor partenere medicale ale ONU din Siria, OMS a instruit personalul medical din Idlib și din împrejurimi cu privire la utilizarea testelor. Unele laboratoare medicale turce vor sprijini monitorizarea. Potrivit OMS, trei spitale cu unități de terapie intensivă au fost înființate ca centre de izolare echipate cu aparate de ventilație.
De-a lungul anilor, instalațiile medicale din Idlib au fost decimate de atacurile aeriene. Medicii sunt suprasolicitați, iar paturile de spital sunt deja ocupate.
O ofensivă brutală a guvernului sirian - susținută de Rusia și Iran - care a fost lansată în decembrie a adăugat o presiune mai mare asupra facilităților de sănătate. Ultima serie de atacuri a strămutat, de asemenea, aproape un milion de oameni, care sunt nevoiți să trăiască acum în tabere improvizate.
Criza umanitară poate duce la o criză de sănătate fără egal atunci când COVID-19 va ajunge în nord-vestul Siriei, spune dr. Munther Khalil de la Direcția de Sănătate Idlib, citat de CNN.
„Nu știm dacă avem încă coronavirus, dar așteptăm un tsunami cu un număr mare de decese din cauza lipsei infrastructurii medicale”, spune acesta.
Idlib are doar 1,4 medici la 10.000 de oameni, spitalele funcționează deja la capacitate maximă, cu o rată medie de ocupare de 150% și există doar în jur de 100 de ventilatoare și 200 de paturi ATI.