MApN acuză o acțiune de dezinformare și declară că armata nu a tras asupra dronelor rusești care au căzut în România

Data publicării:
Military kamikaze drone Shahed in the sky against the background
FOTO: Profimedia

Ministerul Apărării Naționale semnalează o serie de „acțiuni de dezinformare” și neagă că România ar fi tras asupra dronelor rusești care au atacat infrastructura de pe malul ucrainean al Dunării, la granița cu țara noastră. Anunțul ministerului vine după ce în mediul online au apărut filmări care pretindeau că au surprins cum blindate Ghepard ale armatei române trag asupra dronelor rusești.  

„Vă semnalăm o serie de informații false vehiculate în platforma X (fostă Twitter), dar și în alte rețele sociale, care pretind că România ar fost vizată de atacurile cu drone ale Federației Ruse executate în ultimele zile și că mijloacele de apărare antiaeriană ale Armatei României dislocate la frontieră ar fi executat foc asupra acestora. Aceste așa-zise „informații” nu au niciun fundament real.

Atacurile executate de Federația Rusă au vizat infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre și nu obiective de pe teritoriul României, iar forțele și mijloacele Ministerului Apărării Naționale dispuse în zona frontierei cu Ucraina nu au executat, în nicio astfel de situație, foc asupra mijloacelor de atac ale Federației Ruse”, se arată în luarea de poziție transmisă vineri de MApN.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”, mai arată ministerul, precizând că de fiecare dată când dronele rusești au atacat obiective ucrainene în apropiere de granița cu România , armata „a intensificat măsurile de monitorizare și supraveghere a spațiului aerian național cu forțele și mijloacele aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană”.

De asemenea, MApN reamintește că și NATO a declarat, în urma evenimentelor recente de la granița României, că nu există niciun indiciu privind un atac intenționat asupra teritoriului Alianței.

„Deși NATO nu are informații care să indice vreun atac intenționat al Rusiei împotriva teritoriului aliat, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”, a declarat purtătorul de cuvânt NATO, citat de MApN.

Populația din județul Tulcea a fost alertată două nopți la rând privind riscul căderii unor obiecte din spațiul aerian, după ce forțele ruse au atacat cu drone infrastructura portuară de pe malul ucrainean al Dunării, la granița cu România. 

În urma acestor evenimente, armata ucraineană a transmis că trei drone rusești au căzut pe teritoriul țării noastre, iar Ministerul Apărării de la București a confirmat ulterior că a găsit resturi de la o dronă Gheran în zona localității Plauru din Delta Dunării.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri