Luna trecută a fost cel mai fierbinte iunie din istoria măsurătorilor, la o distanță mare de recordul precedent

Data publicării:
panorama unui oraș în vreme de caniculă cu cer portocaliu
Foto: Profimedia Images

Temperaturile la nivel global au urcat dramatic luna trecută, în condițiile unui val de căldură extremă care a pârjolit sudul Statelor Unite și Mexicul și a crescut temperatura oceanului la niveluri alarmante, arată un nou raport climatic, citat de CNN.

Analiza realizată de Agenția pentru Schimbări Climatice Copernicus a Uniunii Europene a arătat că luna trecută a fost cel mai fierbinte iunie din istoria măsurătorilor, diferența dintre el și recordul precedent, din 2019, fiind una „substanțială”.

De asemenea, cele mai fierbinți 9 luni iunie din istorie s-au înregistrat toate pe parcursul ultimilor 9 ani, o nouă dovadă a faptului că creșterea fără precedent a valorilor termice este o consecință a schimbărilor climatice provocate de activitatea industrială umană.

Copernicus a observat, de asemenea, că temperatura suprafeței oceanului a atins un nou record pentru luna iunie, o consecință a căldurii nemaivăzute în Atlanticul de Nord și o accentuare a El Niño în Oceanul Pacific.

Vreme extremă provocată de schimbările climatice și accentuată de El Niño

Analiza Copernicus se adaugă la cele mai noi date ale agențiilor climatice care au arătat că recordul celei mai calde zile din istorie a fost bătut de două ori în această săptămână – luni și marți.

„Este alarmant. E greu să ne imaginăm cum vor arăta verile pentru copiii și pentru nepoții noștri în următorii 20 de ani. Fix așa arată încălzirea globală”, spune Jennifer Marlon, cercetătoare în domeniul climei la Yale School of Environment.

Cercetătorii avertizează de multă vreme că aceste recorduri constante de temperatură ne arată o accentuare a crizei climatice. Anul acesta, lucrurile se vor înrăutăți și mai mult din cauza El Niño și a efectului său adițional de încălzire.

Nord-vestul Europei a trecut prin temperaturi nemaivăzute în ultima perioadă. Inclusiv în Regatul Unit a fost înregistrat cel mai fierbinte iunie din istoria măsurătorilor, conform agenției meteorologice britanice.

De asemenea, temperaturile în părți ale Canadei, în Statele Unite, Mexic, Asia și estul Australiei au fost „semnificativ” mai mari decât în mod obișnuit în iunie, conform raportului.

În SUA, statul Texas și părți ale Sudului au trecut printr-un val de căldură brutal la sfârșitul lui iunie, cu temperaturi fără precedent și umiditate extremă. Acest val, care s-a întins până în America Centrală, a ucis 112 oameni în Mexic, din luna martie.

Oceanele, tot mai calde

Și oceanele au continuat să se încălzească semnificativ, tendințele de la începutul lui 2023 continuând, conform raportului publicat joi.

În Atlanticul de Nord s-au înregistrat temperaturi nemaivăzut de mari în iunie, iar un val de căldură marină de categoria 4, caracterizat drept „extrem”, a fost observat în Irlanda, Regatul Unit și în Marea Baltică.

Deși accentuarea poluării industriale este unul dintre principalii factori care duc la această căldură extremă, cercetătorii spun că El Niño va crește și mai mult temperaturile oceanelor în acest an.

„Creșterea temperaturilor oceanelor este și mai îngrijorătoare pentru că pe măsură ce ele se încălzesc, se extind, ceea ce înseamnă un nivel mai ridicat al mării, furtuni mai puternic și inundarea comunităților de coastă”, a spus Marlon.

Luna trecută a fost, în plus, neobișnuit de umedă în medie în majoritatea țărilor din sudul Europei și în părți ale Islandei și Rusiei. Ploi abundente au provocat inundații în Turcia, Kosovo sau România.

În același timp, în multe părți ale lumii – de la Europa de Est la Scandinavia și America de Nord – iunie a fost mult mai uscat, fapt ce a provocat erupții de incendii de vegetație.

Gheața antarctică a atins, de asemenea, cel mai redus nivel al său în luna iunie – la 17% mai jos decât media, de când au început să se facă observații din satelit.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la mica recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
John Krasinski, fermecat de soția lui, Emily Blunt, din momentul în care a întâlnit-o: De când i-am strâns...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...