Premierul Ludovic Orban spune că e de acord cu interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat. Șeful Executivului adaugă că nu e normal ca o persoană care s-a pensionat să beneficieze și de pensie și de un venit din sectorul public.
„Nu e normal ca persoane care s-au pensionat și beneficiază de pensie să beneficieze și de un venit din sectorul public. Aici este vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat - și e vorba de mulți care s-au pensionat la 40 și ceva de ani din poliție sau alte structuri și care după ce s-au pensionat și au dobândit niște pensii mari mai cumulează și venituri în sectorul public. E vorba de a nu permite ca persoane care s-au pensionat să poată cumula simultan pensia cu un venit din sistemul public. Dacă vor să lucreze în privat nu avem niciun fel de problemă. Nici dacă vor să își continue activitatea nu avem o problemă, dar să aleagă între venitul dobândit din salariu”, a spus Ludovic Orban, întrebat dacă e de acord cu interzicerea cumului de pensie cu salariul.
Șeful Executivului a adăugat că administrația publică are nevoie de o modernizare.
„La ora actuală s-a perpetuat acest sistem care din punctul meu de vedere nu e normal. Cred că administrația are nevoie de modernizare, de oameni proaspeți, cu o altă viziune și de asemenea cred că o persoană care lucrează în serviciul public și în administrația publică trebuie să primească venit din activitatea pe care o desfășoară”, a spus Orban, potrivit Mediafax.
Ministrul Muncii Violeta Alexandru a spus, sâmbătă, că lucrează la un proiect de lege de interzicere a cumulării pensiei cu salariul de la stat, măsura fiind considerată una justă: „După ce primește pensia, se angajează tot într-o instituție publică, de unde vine concluzia că poate munci”.
Ministrul consideră că o astfel de măsură este justă, câtă vreme după ce ies la pensie, unii români se angajează tot la o instituție publică.
Ministerul Muncii a finalizat un proiect de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. Actul normativ ar urma să fie trimis la celelalte ministere pentru a primi un punct de vedere.
În anul 2009, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență cu același obiect de reglementare, cei care intrau sub incidența actului normativ fiind obligați să aleagă între pensie și salariul de la stat.
La articolul 17, Legea 329/2009 prevedea că:
„Beneficiarii dreptului la pensie aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depășește nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”.
În septembrie 2014, Parlamentul a abrogat acele prevederi ale Legii 329/2009, proiectul legislativ fiind inițiat de aleși ai PSD și susținut de Guvernul de atunci.
Ulterior, PNL a depus, la finalul lunii februarie a acestui an, un proiect de lege privind reglementarea cumulului pensiilor cu câștigul salarial. Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit, în luna iunie, de către Senat. Proiectul este în procedură legislativă la Camera Deputaților.