De câteva luni, România are încă o lege care e trecută cu vederea de toată lumea. Cea care îi obligă pe proprietari să îşi cureţe terenurile de ambrozie, planta care produce alergii severe. Mii de români ajung anual la medic din acestă cauză. La o simplă plimbare prin oraş sau prin jurul Capitalei, găseşti plantaţii întregi de ambrozie, deşi amenda ajunge şi la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
În sudul Bucureştiului, pe strada Brăniştari, ambrozia creşte peste tot. În unele locuri are peste un metru şi jumătate înălţime, semn că nu a fost tăiată niciodată, deşi legea îi obligă pe administratorii terenurilor să facă acest lucru. Situaţia se repetă chiar şi în centrul Capitalei.
Toma Petcu, jurnalist Digi24: „În jurul meu sunt câţiva metri pătraţi de teren pe care ambrozia a crescut din belşug. De asemenea, în spate, lângă microbuz avem o altă cultură care s-a răspândit necotrolat, mai găsim ambrozie şi peste drum, peste şosea, totul la doar 200 de metri de Senatul Romaniei”.
Amenda pentru necurăţarea terenurilor de ambrozie ajunge până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Sancţiunile nu par să sperie pe cineva.
Toma Petcu, jurnalist Digi24: „În spatele meu, la câteva sute de metri, este Primăria Jilava, iar aici, pe marginea drumului, pe marginea trotuarului, s-a dezvoltat în voie o adevărată cultură de ambrozie. A crescut chiar lângă trotuar şi nimeni nu şi-a dat interesul să vină să taie această plantă, aşa cum prevede legea”.
Nici compania de drumuri nu a acordat prioritate respectării acestei legi. De-a lungul drumului care leagă Bucureştiul de Giurgiu găsim ambrozia la fiecare pas.
Toma Petcu, jurnalist Digi24: „Pe anumite porţiuni de drum ambrozia s-a extins nestingherită şi pe distanţe mai mari de un kilometru”.
Pentru mii de români, perioada de înflorire a plantei este un adevărt coşmar.
„Este o cantitate imensă de polen în aer. Există nişte site-uri care aproximează pentru România şi cantitatea este maximă, este din punctul meu de vedere ca un uragan de polen asupra zonei noastre”, spune dr. Carmen Panaitescu, alergolog.
„Nici nu puteam efectiv să vorbesc cu cineva sau să gândesc, capul meu era încontinuu într-un strănut, mâncărime, s.a.m.d.”, povestește o tânără.
„Toată lumea se plimba, toată lumea voioasă, bucuroasă, eu stăteam cu şerveţelele şi îmi suflam nasul sau trebuia să inspir mai mult aer pentru că aveam senzaţia că mă sufoc”, spune o altă femeie.
Sancțiunile ar trebui aplicate de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului şi formată din specialiști în agricultură, mediu şi sănătate publică.