Cazul Caracal scoate la iveală o întreagă rețea de legături periculoase țesute, de-a lungul anilor, între oameni de afaceri controversați din Olt și cei care ar fi trebuit să vegheze la aplicarea legii. Polițiștii care au căutat-o pe Alexandra Măceșanu, declarată acum victima unui omor calificat, au cerut mandate de percheziție plecând de la informații furnizate de un patron de firmă de pază, potrivit Libertatea. Acesta i-a trimis în casele locotenenților liderului unei grupări locale proaspăt intrate în colimatorul procurorilor pentru cămătărie și șantaj. În dosarul pe care procurorii din Olt l-au deschis pe numele celui din urmă, martorii audiați vorbesc despre legăturile acestuia cu șefii, demiși acum, ai Poliției Caracal.
Digi24 a vorbit cu cei doi oameni de afaceri implicați, în ultimii ani, în scandaluri locale sau care au deja dosare penale deschise. Remus Rădoi, cel căruia poliția județeană îi cerea ajutor pentru localizarea Alexandrei, spune că a colaborat legal cu Nicolae Alexe, demis de la comanda IPJ Olt după scandal, și arată cu degetul la legăturile periculoase ale rivalului său.
Reporter: Considerați că există interlopi?
Remus Rădoi, om de afaceri: Depinde ce definim ca interlop. Dacă mergem după dicționar, persoană suspectă, dubioasă. Dacă vorbim de infractori, da, grupuri organziate de crimă organizată există în zonă și îmi asum să spun asta pentru că sunt dovedite de DIICOT.
Reporter: Controlează aceste grupări poliția sau o parte a poliției?
Remus Rădoi: Din ceea ce reieșea din acest ultim dosar, aveau legături strânse cu poliția sau cel puțin comunicau foarte des. De aici se ridică și întrebarea: de unde comunicarea?
Susține că l-a sprijinit pe comisarul Alexe să obțină mărturiile victimelor rivalului său, Nicolae Oacă, plasat de trei luni sub control judiciar.
Reporter: Cât de grav e ce se întâmplă aici?
Martor: Foarte grav ce se întâmplă în Olt, mai ales aici în Caracal.
Martor: Din câte am văzut, cercul lor este foarte restrâns, au prieteni peste tot, și în poliție, procurori, judecători. Din punctul meu de vedere te temi să ieși din oraș cu prietenii, cu soția, ei sunt mereu în oraș, la baruri, cu prietenii. Ne este teamă de ei.
Martor: Nu am făcut nicio plângere la poliție, pentru că poliția era cu ei, erau mereu prin oraș cu ei la cafenele, la proțapuri.
Nicolae Oacă a acceptat și el să discute cu Digi24. Spune că e nevinovat și că nu înțelege cum a ajuns să fie cercetat pentru cămătărie.
Reporter: Există o rivalitate între dvs?
Nicolae Oacă, om de afaceri: Da, din partea mea nu este, văd că din partea lui continuă. Eu sunt acuzat acuma într-un dosar de cămătărie, în care el a adus, după cum spune, 40 de martori. Și acuma e supărat că nu am fost arestat. Păi s-a dovedit că au fost minciuni.
Reporter: Le-ați dat bani acestor oameni?
Nicolae Oacă: Da, le-am dat bani, dar cu împrumut, nu cu dobândă.
Oacă a explicat, în interviul acordat Digi24, și că relațiile cu polițiștii și procurorii de pe plan local se rezumă la cele normale între... vecini.
Nicolae Oacă: Terenul meu e aici, aici și în partea cealaltă, astea sunt terenurile mele de aici. Casa din spate e a surorii mele. Peste stradă este dl procuror Cristian, care a fost demis, care a cumpărat terenul de la Ceaușene, un vecin de-al meu de aici.
Reporter: Procurorul demis?
Nicolae Oacă: Da, procurorul care a fost demis. Iar peste stradă are dl Mirea.
Reporter: Mirea este...
Nicolae Oacă: Da, fostul șef al Poliției. Nu are legătură cu mine, nu a cumpărat teren, pur și simplu suntem vecini.
Editor web: Monica Bonea