Situația este critică pe Dunăre, unde nivelul apei scade alarmant de la o zi la alta, din cauza secetei. La Calafat, navigația a devenit, practic, imposibilă.
Elena Alexandru - jurnalist Digi24: Normal, pe aici, pe unde trec eu, ar fi trebuit să fie apă, să fie Dunărea. Până acum 2 săptămâni aici era totul numai apă, 200 de metri până la mal. Malul era undeva la 200 de metri de locul în care ne aflăm, însă, în aceste momente sunt numai insulițe, numai dune de nisip.
În numai 24 de ore, nivelul Dunării în dreptul localității Corabia, din județul Olt, a scăzut cu 17 centimetri. Localnicii spun că de ani de zile Dunărea nu a mai fost atât de scăzută.
- S-a micșorat, vasele nu mai pot să treacă, apar bancuri de nisip.
- Clima, n-a plouat de nu știu cât timp. E foarte cald, se evaporă foarte mult, râurile, pârâurile nu mai colectează, dacă nu plouă nici în altă parte, n-are nici în Dunăre de unde să vină.
Mihai Palască - director tehnic Administrația Bazinală de Apă Jiu: „Debitul Dunării la intrarea în țară, secțiunea Baziaș, a fost staționar, la valoarea de 2.800 de metri cubi pe secundă, situându-se astfel sub media multianuală a lunii iulie, care este de 5.350 de metri cubi pe secundă. Debitul Dunării în aval de Porțile de Fier a fost în scădere la Gruia și la Calafat.”
În acest moment, doar porțiunea din Bulgaria mai poate fi folosită de navigatori.
VEZI și Secetă în România, imagini șocante: Navigația pusă în pericol pe Dunăre. Lac cu apă potabilă aproape dispărut. Oameni revoltați cer apă
Editor : A.A.