VIDEO. Nicușor Constantinescu, urmărit penal. Cum a încercat să se opună ridicării sale de către procurori 

Data publicării:
nicusor contanstinescu CJ constanta 6255222-Mediafax Foto-Cristi Cimpoes

Actualizare 15.45. Nicușor Constantinescu este urmărit penal, au decis procurorii DNA. El este acuzat că a dispus plăți nelegale de cinci milioane de euro. În momentul în care a fost ridicat de procurorii DNA, președintele CJ Constanța s-a opus.

Iată dialogul la urcarea în mașină:

„- Domnule preşedinte, uitaţi-vă la mine! Mergem la Parchet, vă audiază procurorul...

- Chem avocaţii!

- Da, chemaţi avocaţii.

- Ia mâna, te rog frumos!

- Hai, urcaţi-vă.

- Dacă iei mâna urc, dacă nu, nu!

- Gata, ia mâna. Urcaţi în maşină.

- Vrem să vedem şi noi un temei legal. Arătaţi-l, nu puteţi să îl luaţi cu japca.

- O să vedeţi.

- Nu-l ridicaţi cu forţa că nu e animal! Vă rugăm să ne arătaţi hârtia!

- Nu mă împinge.

- Nu vă împing!

- Domnule preşedinte, îţi arăt în maşină.

- Ai zis că eşti de la Vamă prima dată, aşa ai spus!

- Urcaţi în maşină. Mergeţi cu mine.

- Te rog frumos, eşti om civilizat?

- Da. Vă rog să intraţi în maşină.

- Dă-mi drumul, zi să îmi dea drumul la mână!

- Gata”.

Urmăriți mai jos și imaginile:

Procurorii DNA Constanța au început urmărirea penală față de Nicușor Constantinescu pentru șase infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Șefului CJ Constanța i s-au prezentat azi acuzațiile.

În plus, el are interdicția de a părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile.

Ce a declarat Nicușor Constantinescu la ieșirea de la DNA

„Am fost ridicat într-o manieră poliţienească, miliţienească, cu luare, cu prindere, suprindere, a unui ales local care nici nu ştie acuzaţiile. Este un mare abuz, o mare gravitate pentru România şi ne mai mirăm apoi de ce ne merge rău”, a spus Constantinescu.

El a susţinut că a fost informat, luni, că în cazul său se fac cercetări într-un dosar, pentru ca acum să afle că există patru-cinci dosare, verificările procurorilor DNA vizând hotărârile Consiliului Judeţean Constanţa în perioada 2009-2013 prind împăduririle din judeţ, lucrările în şcoli şi cămine culturale sau la Spitalul Judeţean.

„Să vină DNA, poliţia politică, şi să conducă ei România. Un Consiliu Judeţean este parlamentul care votează legile. Dacă CJ votează ceva ilegal, atunci prefectul atacă in instanţă şi suspendă hotărârea. Aceste hotărâri (cele vizate de ancheta DNA-n.r.) nu au fost atacate de prefect şi au aviz de legalitate. Ce treabă are DNA să verifice activitatea unui consiliul judeţean?”, a declarat Constantinescu.

El a mai spus că a fost tratat de către procurorii DNA care l-au ridicat şi dus la audieri ca „un animal”, ca un „hoţ”.

„De ce sunt tratat ca un animal, ca un criminal? Am fost bruscat. Fac ce vor în România, nu contează că e USL la guvernare. Ar trebui desfiinţat DNA. M-au luat din parcare ca pe un hoţ, ca pe un animal (...) De câte ori am fost citat legal m-am prezentat cu avocat şi am câştigat toate procesele”, a mai afirmat Constantinescu.

Întrebat dacă este urmărit penal, el a mai spus că nu şi că „abia” i-au fost aduse la cunoştinţă.

„Ce căutau aia de la Bucureşti cu maşini cu girofar să mă ia pe mine ca pe un infractor din parcare. Constănţenii m-au ales ca pe in infractor? E jignitor ce s-a întâmplat”, a adăugat preşedintele CJ Constanţa.

Destinația plăților nelegale

Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, învinuitul Constantinescu Nicușor Daniel și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța în sensul că a dispus efectuarea unor plăți nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei, respectiv peste 5 milioane euro:

- 1.239.987,60 lei către Regia Autonomă Județeană Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, în cadrul proiectului de interes public județean „Caravana estivală a Județului Constanța” cheltuielile nu au avut legătură cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc), proiect adoptat prin Hotărârea CJ nr. 148/2010 și nu au avut legătură cu Protocolul de colaborare cu autorități ale administrației publice și instituții, respectiv RA ROMSILVA, RAJDP Constanța și SC RAJA SA. În plus, cheltuielile au fost făcute fără să existe documentațiile tehnico-economice prevăzute de lege (devize de ofertă și procese verbale de recepție care să ateste realitatea lucrărilor executate în 31 de localități și conformitatea acestora cu cerințele proiectului pe de o parte și date și informații privind coordonatele cadastrale aferente lucrărilor realizate pe de altă parte);

- 13.305.000 lei, reprezentând plăți nerambursabile din fonduri publice către asociații și cluburi sportive; finanțarea și plățile au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ Constanța (instituție condusă de învinuit), cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005 care reglementează regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități non-profit de interes general și a prevederilor Legii nr. 69/2000 a Educației fizice și Sportului;

- 5.094.836 lei, reprezentând finanțări nerambursabile din fonduri publice către asociații și fundații cu act în domeniul cultural; finanțarea și plățile au fost făcute în baza unei hotărâri a CJ Constanța (instituție condusă de învinuit), fără respectarea normelor legale în vigoare, prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități non-profit de interes general și de O.G nr. 51/1998, actualizată, privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile și regulile în care se pot asigura finanțări nerambursabile din fonduri publice;

- 1.054.405,98 lei, rezultată din aceea că a acceptat și a decontat o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire și pepiniere executate de Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal;

- 761.749,06 lei, reprezentând o plată pentru lucrările de împădurire efectuate asupra unei suprafețe de 50 de hectare din comuna Independența, jud.Constanța, în condițiile în care contravaloarea acestor lucrări fusese deja achitată anterior, în anul 2011.

- 1.650.925,04 lei, reprezentând plăți nelegale către SC Domeniul Public și Privat Județean Constanța, respectiv contravaloarea închirierii unui număr de 11 autoturisme, cu încălcarea prevederilor OG nr. 80/2001 care impuneau limitarea consumului de carburanți și a numărului de autoturisme pentru toate instituțiile publice, inclusiv pentru consiliile județene (la un număr de șase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzină/motorină) și interdicția închirierii de autoturisme de către toate instituțiile publice.

Extinderea cercetărilor în alt dosar

În plus, într-un dosar separat, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale și extinderea cercetărilor față de Nicușor Constantinescu pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

În această cauză separată, procurorii au constatat, prin rezoluție, că există date și indicii temeinice potrivit cărora, Nicușor Constantinescu nu și-a îndeplinit sau și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța în sensul că, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, nu a asigurat, potrivit legii, finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, neefectuând reparațiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilități și servicii de pază necesare funcționării în condiții normale a Centrului și încercând, în două rânduri, să evacueze instituția din sediul pe care îl ocupă în prezent. Aceste demersuri au afectat activitatea Centrului Militar Zonal Constanța pe de o parte, iar pe de altă parte Consiliul Județean Constanța a obținut un folos patrimonial nejustificat din sumele neplătite Centrului.

De asemenea, în perioada în mai 2012 – octombrie 2013, a refuzat să dispună, potrivit Legii nr.446/2006, plata serviciilor de telefonie de care beneficia Centrul Militar Zonal Constanța pentru îndeplinirea misiunilor specifice, în valoare de 3.958 lei. Aceste costuri au fost suportate de Ministerul Apărării Naționale – Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii București, fiind astfel provocat un prejudiciu patrimoniului acestei unități, în cuantum de 3.958 lei.

_______________

Totul s-a petrecut în jurul orei 13.00, chiar în fața Consiliului Județean Constanța. Nicuşor Constantinescu a fost ridicat de procurorii anticorupţie. Anchetatorii l-au citat de mai multe ori şi, pentru că a refuzat să se prezinte la audieri, au venit la biroul lui cu mandat de aducere.

Şi de această dată preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa s-a împotrivit, dar procurorii au pus în executare mandatul. Lui Nicușor Constantinescu i s-au pus cătușe și a fost băgat cu forța în mașină și dus la sediul DNA Constanța.

El este acuzat că ar fi plătit ilegal anumite lucrări din fondurile Consiliului Județean Constanța.

Asupra președintelui CJ Constanța planează șase capete de acuzare.

Nicușor Constantinescu a devenit consilier local în Constanța în 2000, iar din 2004 ocupă funcția de președinte al Consiliului Județean.

Controverse legate de omul politic

El are un proces penal în 2012, în care petent este societatea Romwind, controlată de omul de afaceri Marian Turbatu, iar intimat Nicuşor Daniel Constantinescu

Motivul este legat de o afacere cu energie eoliană: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și abuz în serviciu în formă calificată

El a fost trimis în judecată de DNA, în decembrie 2008, sub acuzaţia de abuz în serviciu. Conform rechizitoriului, Nicuşor Constantinescu, în calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi ordonator principal de credite, nu şi-a îndeplinit, în perioada mai - iulie 2008, îndatoririle şi însărcinările în exerciţiul funcţiei, prin refuzul constant de a execută obligaţiile de plata ce rezultau din Memorandumul de finanţare nerambursabilă, semnat între Guvernul României şi Comisia Europeană, aplicat prin Contractul de Implementare a Măsurii ISPA „Reabilitarea reţelei de canalizare şi a facilităţilor de epurare a apelor uzate în Constanţa” şi prin Contractul de execuţie a lucrărilor referitoare la investiţia „Conducte de descărcare în mare pentru Staţiile de epurare Constanţa Nord şi Eforie Sud”. Nu s-a prezentat la nici un termen. El a fost achitat în acest dosar.

Dosar retrocedări ilegale

O reţea din care DNA spune că face parte primarul Constanţei, Radu Mazăre, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dar şi alte 35 de persoane (angajaţi ai instituţiilor publice, notari, oameni de afaceri, samsari de terenuri etc.) ar fi păgubit statul cu 114 milioane de euro prin retrocedarea ilegală a circa 100 de hectare de teren situat în Constanţa.

Urmărirea penală în dosar a început în decembrie 2005, iar aproape trei ani mai târziu, pe 25 octombrie 2008, cei 37 de inculpaţi au fost trimişi în judecată.

Măsuri asigurătorii luate în dosar: a fost instituit, la 15 februarie 2008, sechestru asupra terenurilor provenite din săvârşirea infracţiunilor.

Dosarul este pe rol, următorul termen fiind în 4 februarie 2014

Scandal Spitalul Judeţean Constanţa

În 2010 a fost implicat într-un scandal la Spitalul Judeţean Constanţa, care fusese preluat de Consiliul Judeţean. Restructurările, externalizările unor servicii, privatizarea unor secţii şi interzicerea accesului studenţilor medicinişti în incinta spitalului au declanşat valuri de nemulturi din partea angajaţilor.

Totul a culminat cu dispoziţia scrisă a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, prin care majoritatea şefilor de secţii, cadre didactice la facultatea de medicină, au fost înlocuiţi din funcţie fără avizul senatului universităţii şi al ministerului sănătăţii.

Probleme în trafic

În 2007 ar fi fost găsit de doi poliţişti de la rutieră beat şi dormind la volanul maşinii, într-o intersecţie.

Constantinescu nu a păţit nimic. A urmat un scandal iar cei doi agenţi au fost eliminaţi din Poliţie.

După acest incident a rămas cu porecla „Trezeşte-te Nicule”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...