Foto: Agerpres
ACTUALIZARE 14.20. Victor Ponta a plecat de la DNA Ploiești după aproximativ o oră.
„Am fost citat ca martor, am dat declarații la ceea ce m-a întrebat procurorul și vă urez o zi bună”, a spus el.
Fostul premier nu a răspuns la alte întrebări ale jurnaliștilor.
Victor Ponta nu a făcut nicio declarație la intrarea în sediul DNA. El este audiat ca martor în acest dosar.
Victor Ponta este audiat în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiță este acuzat că ar fi fost parte dintr-un mecanism piramidal de fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2014, susţin procurorii din Ploiești. El ar fi dat bani din afaceri ilegale pentru a-i convinge pe alegătorii din Republica Moldova să-l voteze pe prietenul său, Victor Ponta, preşedinte. 350.000 de euro ar fi costat această campanie ilegală.
Procurorii au investigat filiera fraudei electorale din Republica Moldova plecând de la declaraţia dată în luna mai de un martor cu identitate protejată.
„Despre acest mod fraudulos de încercare de a câştiga alegerile prezidenţiale pus la punct de Sebastian Ghiţă avea cunoştinţă inclusiv premierul Victor Ponta - candidatul PSD din campania electorală 2014 pentru alegerile prezidenţiale”, se arată în declaraţia martorului.
Acelaşi martor le-a explicat anchetatorilor şi că Sebastian Ghiţă i-a înmânat chiar în sediul PSD din Kiseleff cei 400.000 de euro intermediarului trimis peste Prut să strângă voturile necesare.
Ulterior, intermediarul ar fi cooptat zece coordonatori care, la rândul lor, gestionau 200 de persoane. Fiecare era responsabil să aducă între 50 şi 100 de voturi candidatului social-democrat. Alegătorii care demonstrau că au votat cu Victor Ponta primeau ceasuri, haine sau mâncare. Costul total: 350.000 de euro.
În același dosar, procurorii anchetează modul de derulare a contractului pe fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din oraşul Comarnic.
În acest dosar deputatul Sebastian Ghiţă este acuzat că a sprijinit grupul infracţional condus de Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta. La fel şi presupuşii săi complici, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma. Cei doi deputaţi şi şeful judeţului Prahova sunt acuzaţi că l-ar fi sprijinit pe Iulian Herţanu să obţină fraudulos contracte din fonduri europene, prejudiciul adus statului fiind de aproximativ 10 milioane de lei (2 milioane de euro).
Toţi trei sunt acuzaţi că ar fi pus presiune pe conducerea companiei Hidro Prahova SA, operatorul regional al sistemelor de apă şi canalizare din judeţ, pentru ca Iulian Herţanu să câştige contractul de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic. Un proiect finanţat din fonduri europene pe care l-ar fi onorat doar parţial, astfel că ar fi produs un prejudiciu de peste 10 milioane de lei.