Actualizare 10.40. Audierea lui Victor Ponta s-a încheiat. Premierul a dat declarații în fața instanței timp de mai bine de o oră și jumătate.
„A fost foarte bine. Dacă aș fi avut ocazia să spun în fața procurorului ce am spus astăzi, probabil că nici nu mai exista vreun dosar. Mulțumesc instanței că ne-a dat această posibilitate. Am spus numai adevărul și numai adevărul, despre faptul că deciziile politice privind suspendarea și referendumul sunt decizii politice, dacă am făcut bine - ne votează oamenii, dacă nu - votează pe alții, dar că nu a existat niciun fel de încălcare a legii”, a spus Victor Ponta la ieșirea de la audieri.
„Într-o țară democratică, în care cred că trăim și trebuie să trăim, nu ești sancționat penal pentru că iei decizii politice, dimpotrivă apreciat sau sancționat de alegători. Toți cei ce au votat la referendum au avut dreptul să voteze și nu trebuie să fie pedepsiți pentru asta”, a mai spus premierul.
„Decizia de suspendare a președintelui Băsescu, pe care și astăzi o consider corectă, e o decizie politică. Nu este interzis de Codul Penal să iei decizii politice și să participi la alegeri, doar pe vremea comuniștilor sau naziștilor era așa”, a răspuns liderul PSD, întrebat de o înțelegere cu candidatul de atunci la prezidențiale, Crin Antonescu.
Victor Ponta a acuzat cu această ocazie rezultatul votului, că aproape 90% dintre voturi au fost pentru suspendarea lui Traian Băsescu din funcție, însă referendumul nu a fost validat de judecătorii Curții Constituționale.
„Am făcut o precizare în fața instanței, pe care dumneavoastră o știți foarte bine, toate deciziile politice privind suspendarea au fost luate de conducerea USL. Domnul Dragnea a avut ghinionul să nu fie membru al Parlamentului, de asta doar pe el l-au găsit. Dar pentru deciziile politice suntem toți responsabili. De exemplu, domnul Dobre - s-a cerut urmărirea penală și Parlamentul a respins acel lucru. Domnul Dragnea nu a făcut nimic singur și nu a făcut nimic ilegal. Toți am luat decizia politică de suspendare, și azi consider că e o decizie corectă, îmi pare rău că nu s-a finalizat cu demiterea președintelui. Dar e o discuție politică, nu juridică și sunt convins că se va face dreptate”, a adăugat Victor Ponta.
Actualizare 10.00. Victor Ponta a spus în faţa instanţei că a cunoscut sistemul de sms-uri aplicat de USL la referendumul din 2012 şi modul de funcţionare a aplicaţiei, dar că aceasta consemna doar prezenţa şi date din procesul-verbal, nu indica şi numărul de voturi cu "Da" sau "Nu".
Liderul social-democraților a mai spus că, încă de la alegerile prezidenţiale din 2009, PSD a decis să aibă un sistem de verificare a prezenţei electorale, cum au avut şi alte partide, PDL fiind primul partid cu un astfel de sistem.
„Când am devenit preşedinte PSD, am decis să avem acest sistem, folosit prima dată de PSD la alegerile locale din iunie 2012, apoi la toate tipurile de scrutin, inclusiv la cel din noiembrie 2014, la fel ca alte partide”, a spus Victor Ponta, în faţa instanţei.
Întrebat dacă a participat la şedinţa Comitetului Executiv de partid care a aprobat acest sistem, Victor Ponta a spus că, iniţial, în şedinţa USL a fost decis ca persoanele responsabile de campania pentru referendumul din 2012 să fie Liviu Dragnea (din partea PSD) şi Eduard Hellvig (din partea PNL, actualul director al Serviciului Român de Informaţii), precum şi ca sediul comun de campanie să fie cel din Kiseleff, datorită condiţiilor logistice mai bune.
Întrebat în continuare dacă în şedinţe a fost prezentată totuşi aplicaţia, Victor Ponta a spus că, ulterior, în şedinţele fiecărui partid au fost puse în aplicare deciziile comune.
Actualizare 08.50. Victor Ponta, Liviu Dragnea și Mircea Dușa au ajuns la ICCJ.
Liviu Dragnea: „Eu nu voi fi audiat astăzi, ci martorii pe care i-am chemat.”
Victor Ponta: „Vreau să spun adevărul, am vrut să spun adevărul și procurorul nu m-a ascultat.”
Victor Ponta susţine că, în 2012, nu s-a făcut nicio schemă de fraudare. Premierul a fost citat de avocatul lui Liviu Dragnea. Acesta a cerut audierea a 18 coordonatori județeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012.
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, fiind acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a înclina balanţa la referendumul organizat pentru demiterea lui Traian Băsescu.
În urmă cu o săptămână, mai mulţi lideri social-democraţi care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012, printre care şi fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, şi primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, au fost audiaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.