V. Ponta: „Independența procurorilor este importantă, dar independență de toate părțile”

Data publicării:
ponta guvern gov-1.ro 1

„Eu în continuare - cum am făcut-o până acum - am susţinut şi consider importantă activitatea parchetelor şi a DNA. Independenţa lor este cea mai importantă, dar independenţă de toate părţile. O să vă rog să continuaţi să colaboraţi, în sens instituţional, cu procurorul general şi cu procurorul-şef al DNA atât în desemnarea celor care conduc structurile, conform legii, dar să-i şi protejaţi de telefoane, presiuni, strigăte. Cei doi procurori, procurorul general şi procurorul-şef al DNA, dacă nu îşi pierd toată ziua numai pe telefoanele pe care le primesc de la preşedinte ţării şi se ocupă de ceea ce prevede Constituţia, e lucrul cel mai bun”, i-a spus premierul Victor Ponta ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, în şedinţa de Guvern.

Premierul a adăugat că, în baza atribuţiilor legale şi constituţionale ale ministrului, va fi asigurată independenţa şi buna funcţionare a acestor instituţii, cât mai departe de bătăliile politice.

„Am apreciat poziţia CSM şi a dumneavoastră ieri, la CSM, şi... nu mai spunem ce părere avem”, i s-a adresat premierul ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Ministrul i-a răspuns că a avut o discuţie, marţi, cu membrii CSM şi că în acest cadru vor fi găsite, până la urmă, „formulele de sprijin şi de protecţie” a sistemului judiciar, potrivit Mediafax.

„Sper ca în perioada următoare, aşa cum a decis plenul, să fie clarificate în cadrul Inspecţiei anumite, să spunem, declaraţii publice faţă de sistem, indiferent de unde au venit ele şi să încercăm totuşi să găsim un mod comun de a privi, până la urmă, justiţia în România”, a adăugat Robert Cazanciuc.

Sesizare: A fost sau nu afestată independența justiției

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a declarat, marţi, că plenul CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară, pentru a se constata dacă declaraţiile din ultima săptămână, inclusiv cele făcut de Băsescu şi Ponta, încalcă sau nu independenţa justiţiei.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, tot ieri, că reputaţia profesională a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectată de afirmaţiile premierului Victor Ponta, prin care îl consideră pe Papici „băsist, morarist şi macovist” şi spune că a instrumentat „dosare politice”.

Ulterior, Traian Băsescu a felicitat CSM pentru promptitudinea cu care a reacționat la solicitarea unui procuror DNA de a i se apăra reputația, înseamnă că „politicul nu poate face chiar orice vrea”.

Înlocuirea procurorului Lucian Papici de la şefia Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, prin încetarea delegării, a generat un imens scandal public, în contextul în care s-a produs la câteva zile după ce acesta a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului, în care a fost trimis în judecată, luni, vicepremierul Liviu Dragnea.

Traseul declarațiilor

Duminică după amiază au avut loc proteste, în București, față de revocarea procurorului Lucian Papici din fruntea secţiei întâi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au avut un schimb de replici, la distanţă, declanşate de schimbarea procurorului Lucian Papici. Șeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici, a cărui delegare pe funcţie a fost reînnoită acum o săptămână, a fost revocat, miercuri, de procurorul general Tiberiu Niţu. Premierul a spus că procurorul, care instrumentase dosarul pentru fraude la referendum al vicepremierului Liviu Dragnea, era un procuror „băsist”. 

Copreședintele USL, liberalul Crin Antonescu, a spus, vineri, că este inacceptabilă atitudinea colegului de coaliție, premierul Victor Ponta, pe care l-a pus pe picior de egalitate cu adversarul său, președintelui Traian Băsescu, în ceea ce privește raportarea față de justiție.

Declarația liderului PNL a tulburat și mai mult relațiile și-așa tensionate din USL. Premierul a evitat să comenteze, dar purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, precum și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, au taxat ieșirea partenerului de coaliție.

Situația a declanșat comentarii dinspre Bruxelles. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat, vineri, pentru Digi 24 că situaţia de la DNA va fi reflectată, ca de obicei, în următorul raport MCV, dar a menţionat că nu comentează numirile individuale.

La aceste semnale externe se adaugă reacțiile unor ambasade importante de la București, cum ar fi cea a Statelor Unite și cea a Olandei.

Precedente la CSM pentru apărarea independenței justiției în legătură cu dosarul referendumului

Lucian Papici este procurorul care a instrumentat dosarul referendumului, de anul trecut. În acest dosar, ieri a fost trimis în judecată actualul vicepremier Liviu Dragnea, care la acea vreme conducea campania pentru referendum, în calitate de secretar general al PSD.

În contextul crizei politice declanșate de acest scrutin, plenul CSM a decis, în 18 septembrie anul trecut, că declaraţiile făcute în spațiul public premierul Victor Ponta, de europarlamentarul PNL Ramona Mănescu, actualul ministru al Transporturilor, alături de alți lideri USL, respectiv deputații Mihai Voicu, respectiv Varujan Vosganian privitoare la activitatea procurorilor Parchetului General în „Dosarul referendumului”, sunt de natură a aduce atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei cu consecinţa subminării autorităţii acesteia, inclusiv a sistemului judiciar în ansamblul său şi, considerând întemeiată cererea de apărarea independenţei sistemului judiciar, a procedat la admiterea ei”.

Decizia fusese luată după ce, în 13 august, conducerea CSM a solicitat Inspecţiei Judiciare efectuarea unor verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, ca urmare a prezentării în mass media a afirmaţiilor făcute Ramona Mănescu, în cadrul uni conferinţe de presă din 11 august 2012, precum şi a declaraţiilor publice ale unor reprezentanţi ai partidelor politice referitoare la activitatea PICCJ prin care s-ar fi indus ideea că justiţia este aservită politic sau, mai mult, controlată politic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...