„Mă bucur că CSM i-a reparat onoarea domnului Papici. Sunt convins că i-a reparat-o şi pentru atunci când Traian Băsescu, în decembrie 2011 spunea despre el că e un şantajist. Cred că i-a reparat şi onoarea asta. Sau nu? Băsescu are voie să spună că Papici e un şantajist? O să facem noi procedură să îi repare şi onoarea de şantajist, aşa cum l-a numit Băsescu”, a comentat premierul Victor Ponta.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis astăzi să ia poziţie în privinţa declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta despre procurorul Lucian Papici, demis din conducerea DNA. Membrii au dezbătut și au admis cererea magistratului, măsură recomandată în raportul Inspecției Judiciare, care a ajuns la concluzia că reputația magistratului a fost afectată.
Președintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, a anunțat, la finalul ședinței, că plenul a mai decis să se autosesizeze și să transmită Inspecției Judiciare o nouă sesizare prin care inspectorii sunt chemați să analizeze și alte declarații ale oamenilor politici referitoare la schimbarea procurorilor din conducerea DNA şi să verifice dacă sunt de natură să aducă sau nu atingere asupra independenței justiției.
Traian Băsescu, despre declaraţiile făcute în 2011: "Dacă aşa mi s-a părut aşa am spus"
„Am văzut reprodusă în presă o discuţie dintre doi procurori de la DNA şi un procuror care practic îl şantaja. Dacă în practica procurorilor e cumva şantajul, mă tem că suntem departe de a avea procurori care lucrează cu mijloace democratice”, declara Traian Băsescu, în 2011, la TVR.
Întrebat ieri, în timpul conferinţei de presă, în legătură cu atitudinea sa faţă de procurorul Papici, Traian Băsescu a răspuns: „Eu nu fac pledoarii pro-Papici sau pro nu ştiu ce procuror. Adesea am constatat şi rateurile lor, pentru că noi avem o boală, la români e o mare slăbiciune, când vrem să se întâmple ceva într-un anume fel unii laudă numai ce este pozitiv în activitatea respectivului om, iar alţii prezintă numai ce este negativ. (...) Sunt oameni care şi-au făcut onest datoria şi uneori au greşit. Deci, nu am ce să retractez aici. Dacă aşa mi s-a părut, aşa am spus şi nu sunt eu acela care să fi făcut vreodată din parchete instituţiile perfecţiunii. Dar ce am făcut? Le-am protejat de influenţa politicului, exact prin aceste numiri. A fost singura modalitate de a le proteja. Adică, m-am informat bine, dacă sunt oameni care au legături cu partidele politice, dacă sunt oameni care îşi petrec timpul alături de politicieni, şi când am văzut că nu au astfel de legături, am spus: „E bun în funcţie”, dacă mai ales a avut şi un record pozitiv, dar eu nu i-am idealizat.”.