Urmărire penală în dosarul de șantaj și amenințare „Băsescu-Firea”. Gh. Iancu: Se pot bălăcări cât vor, articolul 72 spune că nu răspund pentru opinii politice
Actualizare 16:30: „Suspendarea va dura până în momentul în care plângerile împotriva acestei soluţii pe care le vom face vor fi soluţionate. După aceea, în funcție de soluţia care se va da, se va continua urmărirea penală sau se va menţine această suspendare care nu poate depăşi decembrie anul acesta”, a declarat Lucian Bolcaş, avocatul Gabrielei Vrânceanu Firea, la Digi24.
„Ei se pot bălăcări oricât, dar există în Constituție un articol 72, alineatul 1, care se aplică și președintelui și care cuprinde și imunitatea parlamentarilor, care spune că pentru orice opinii politice ei nu răspund, nici președintele, nici deputații sau senatorii. Ca urmare, procurorii nici măcar nu trebuia să facă acte premergătorare. Dacă au început urmărirea penală să o înceteze; dacă nu, să nu o înceapă, adică să dea acel NUP”, a declarat Gheorghe Iancu, profesor de drept constituțional, la Digi24.
Parchetul General a anunțat astăzi că a decis începerea urmăririi penale față de fapta de șantaj și amenințare.
Ancheta a fost deschisă în acest dosar, dar a fost suspendată până la finalul mandatului de președinte al lui Traian Băsescu.
De menționat faptul că urmărirea penală nu este pe numele lui Traian Băsescu, ci față de faptă.
Gabriela Firea a depus în urmă cu două zile o plângere penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Senatorul PSD îl acuză pe şeful statului de şantaj şi ameninţare. Plângerea penală a fost semnată şi de premierul Victor Ponta, care a făcut un apel la parlamentarii puterii să susţină demersul.
O altă plângere penalăîmpotriva lui Traian Băsescu a fost depusă la Parchetul instanţei supreme de către Victor Ponta şi de 175 de parlamentari.