UNJR solicită CSM să comunice public ce au făcut parchetele cu informările de la SRI despre Hexi Pharma

Data publicării:
hexi

„SRI a recunoscut într-un comunicat public din data de 9 mai 2016 că numai în ultimii cinci ani a trimis beneficiarilor legali peste 100 de informări despre 'chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești', informări în care 'au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară'. (...) Din comunicatul SRI menționat reiese evident că acesta a luat la cunoștință despre 'date și informații din care se indica pregătirea sau săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală'. SRI însuși face legătura de cauzalitate între diluarea dezinfectanților și infecțiile nosocomiale, infecții care conduc la îmbolnăviri și decese”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

UNJR apreciază că valorificarea de către parchete a informărilor trimise de către SRI ar fi putut preveni și evita îmbolnăvirea și moartea a mii de români în ultimii 10 ani.

„Medici și pacienți, deopotrivă, sunt îngroziți că de 10 ani au folosit apa pe post de dezinfectanți în spitale, motiv pentru care, în mod legitim, se naște întrebarea ce a făcut justiția în toți acești ani pentru a preveni această situație înfricoșătoare pentru orice om care se internează în spital. (...) Rolul CSM de garant al independenței justiției îi impune și obligația de a prezerva încrederea publicului în justiție”, se menționează în comunicat.

UNJR a solicitat CSM ca, după efectuarea verificărilor, să comunice câte date și informări legate de posibila activitate infracțională a firmei Hexi Pharma a trimis SRI către parchete în ultimii 10 ani, spre ce structuri de parchet s-au trimis aceste date și informări, când au fost transmise și dacă au fost deschise dosare penale în urma acestora și care e stagiul dosarelor.

„Investigația de presă a scos la iveală nu doar posibile acte de corupție extinse pe o lungă perioadă de timp, ce ar intra în competența DNA, dar și acte cu consecințe extrem de grave și pe termen lung privind viața și sănătatea cetățenilor români, fapte a căror investigare intră în competența altor parchete. Acest gen de fapte nu poate fi ignorat, trecut cu vederea sau minimalizat. (...) Dincolo de ancheta penală demarată în ultimele zile, fiecare cetățean are dreptul să știe cum au acționat instituțiile în raport cu competențele ce le revin, pentru a preveni sau combate rapid faptele ce au ieșit la iveală acum în urma unei investigații jurnalistice”, se mai arată în comunicatul UNJR.

Serviciul Român de Informaţii ştia, de cinci ani, despre licitaţiile cu probleme pentru dezinfectanţii folosiţi în spitale, dar şi despre calitatea soluţiilor şi a sesizat autorităţile. SRI susţine că a transmis informări către preşedintele României, premier, dar şi către miniştri, prefecţi şi preşedinţi de consilii judeţene.

SRI informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanți utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară.

Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare potrivit atribuțiilor lui, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești”, se arată într-un răspuns al SRI către Digi24.

Citiți și

Proiect: Miniștrii care ignoră informările SRI, trași la răspundere

Președinția: Informările de la SRI sunt secrete și strict secrete

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri