Ancorele vechi din secolele I-IV era noastră au fost găsite pe fundul Mării Negre la sfârşitul verii trecute. Scafandrul care a făcut descoperirea a încercat să vândă obiectele antice Muzeului de Istorie. Nu ştia însă că încalcă legea.
„Bărbatul de 37 de ani ştia că putea primi o recompensă generoasă pentru artefactele aduse la suprafaţă. Ceea ce nu ştia el, însă, este faptul că ancorele găsite în mare erau într-un sit arheologic protejat”, relatează Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa.
„Întregul platou continental este considerat sit. În consecinţă, tot ce înseamnă obiect prelevat din această zonă face parte din patrimoniul cultural naţional, până la o anumită vechime”, afirmă Constantin Chera, cercetător la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa.
Poliţiştii de la Investigaţii Criminale au fost alertaţi arheologii de la muzeu, iar bărbatul are acum dosar penal şi riscă între 1 şi 5 ani de închisoare.
„Este bănuit că ar fi sustras patru ancore antice situate în situri arheologice de pe raza localităţiilor Constanţa şi Eforie”, declară Carmen Şerbănescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanţa.
Nu este prima oară când oamenii scot la lumină obiecte istorice aflate pe fundul mării. S-a întâmplat şi în 2013, în apropierea localităţii 2 Mai.
„Nişte băieţi de acolo din zonă au reuşit să scoată de pe fundul mării numeroase obiecte din metal, printre care, însă, iată, şi un tun care face parte din patrimoniul cultural românesc”, mai spune Constantin Chera, cercetător la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa.
Şi scafandrii de ocazie din 2 Mai s-au ales cu dosare penale pentru săpături ilegale într-un sit arheologic.