Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat, pentru a doua oară, la solicitarea PSD, dezbaterea privind Legea recursului compensatoriu. 12 voturi au fost pentru amânare, iar 9 împotrivă. Membrii comisiei au votat amânarea oricărei discuţii pe această lege până în sesiunea parlamentară din toamnă.
Comisia juridică a Camerei Deputaților a fost convocată, de urgență, la solicitarea Opoziției, pentru a dezbate Legea recursului compensatoriu. Comisia a lucrat, în paralel cu plenul.
Deputații juriști au amânat, miercuri, dezbaterea Legii privind recursul compensatoriu, la solicitarea PSD.
„Am încercat să găsim și o soluție de mijloc și am propus astăzi în cadrul Comisiei juridice acel amendament, preluat dintr-un proiect de lege aflat la sertar din 6 aprilie, prin care solicităm ca cei care comit infracțiuni violente, cei care exploatează minori să nu mai beneficieze de prevederile legii recursului compensatoriu”, a declarat Florin Roman, deputat PNL.
„Sesiunea extraordinară a fost solicitată tocmai pentru abrogarea legii recursului compensatoriu. În momentul de față, când vorbim, în România sunt eliberați infractori, poate infractori periculoși condamnați pentru crimă, sau pentru viol sau pentru alte infracțiuni periculoase. Urgența era evidentă pentru toată lumea. PSD se ascunde sub tot felul de pretexte procedurale care n-au nicio legătură cu realitatea. Regulamentul permitea discutarea acestuia proiect. PSD nu mai are juriști care se pricep, ori e la fel de grav că încalcă cu bună știință legea și Constituția”, a completat Stelian Ion, deputat USR.
Camera Deputaților a intrat în sesiune extraordinară, la cererea Opoziției, pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu, a proiectului privind amnistie și grațiere și a OUG 114, precizează Mediafax.
Condamnați periculoși, eliberați mai devreme prin recursul compensatoriu
Aproape 20.000 de deţinuţi au fost eliberaţi în perioada 2017-2019 în baza recursului compensatoriu, potrivit unor date transmise de ANP către Ministerul Justiţiei. Dintre aceştia, 191 erau condamnaţi de trafic de minori, 566 pentru viol şi 73 deţinuţi erau condamnaţi pentru omor calificat.
Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.
Editor web: George Costiță