Fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea a declarat miercuri, înaintea ultimului termen din dosarul „Gala Bute”, că se aşteaptă să fie achitată, pentru că nu crede că poate fi condamnată pe denunţuri mincinoase.
ACTUALIZARE 20:05 Înalta ar putea pronunţa în 13 martie decizia în dosarul Gala Bute, în care Elena Udrea este judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, potrivit News.ro.
Udrea a spus, miercuri seară, la ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a avut loc ultimul termen în acest dosar, că are un „sentiment bun” şi că s-a bucurat că este un complet format din femei, pentru că acestea sunt mai curajoase.
ACTUALIZARE 13:05 - DNA cere pedeapsă maximă cu executare pentru Udrea. Procurorul DNA a cerut miercuri, la ultimul termen din dosarul „Gala Bute”, condamnarea fostului ministru Elena Udrea la o pedeapsă cu executare orientată spre maximum prevăzut pentru faptele de care este acuzată, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Magistratul a solicitat ca şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton să primească o pedeapsă cu executare.
După ce procurorul spune pentru fiecare inculpat în parte ce pedeapsă ar trebui să primească, raportat la faptele de care sunt acuzaţi în dosarul „Gala Bute”, instanţa va asculta pledoariile avocaţilor. Inculpaţii vor putea apoi, în ultimul cuvânt, să spună dacă sunt vinovaţi sau nevinovaţi şi să facă ultimele declaraţii privind acuzaţiile ce le sunt aduse de procurorii DNA.
Instanţa va rămâne apoi în pronunţare, urmând să anunţe când va fi dată sentinţa în dosarul “Gala Bute”. Decizia instanţei nu va fi definitivă şi va putea fi contestată de inculpaţi şi procurori.
"Se cere condamnarea, dar se cere şi achitarea, eu mă aştept ca în acest dosar să fiu achitată. Nu cred că se pot da condamnări pe denunţuri mincinoase, neprobate timp de doi ani cu nimic în instanţă”, a spus Elena Udrea, la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, citată de News.ro.
Întrebată ce detalii ar putea aduce Felix Tătaru, care miercuri va fi audiat în calitate de martor, Elena Udrea a spus că declaraţia va fi legată de un aspect al dosarului care nu are relevanţă asupra acuzaţiilor.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă ultimul termen din dosarul „Gala Bute”, judecătorii urmând să îl audieze pe Felix Tătaru, în calitate de martor, apoi să asculte pledoariile procurorilor şi avocaţilor inculpaţilor.
La termenul din 15 februarie, avocatul Elenei Udrea a depus la dosar un raport de expertiză psiho-legală, finalizat în decembrie 2016, în care concluziile scrise sunt ale psihologului Tudorel Butoi. În acest raport sunt analizate atât comportamentul Elenei Udrea, cât şi ale inculpaţilor din dosarul "Gala Bute" care au dat declaraţii împotriva ei.
Felix Tătaru trebuia să fie audiat la acel termen, însă acesta a comunicat printr-o înştiinţare trimisă prin fax la instanţă că este plecat din ţară şi nu se poate prezenta atunci pentru a da declaraţii în calitate de martor. Judecătorii au dispus ca pe numele lui Felix Tătaru să fie emis un mandat de aducere pentru termenul de miercuri, ca să poată fi audiat.
Audierea lui Felix Tătaru la instanţa supremă a fost cerută, la un termen anterior, de avocatul lui Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea.
Felix Tătaru, consultant în campaniile electorale ale lui Klaus Iohannis şi Traian Băsescu, a fost audiat şi la DNA, în martie 2015, în calitate de martor în dosarul "Gala Bute". Acesta a fost citat atunci să dea declaraţii în faţa procurorilor în condiţiile în care Ana Maria Topoliceanu ar fi arătat, în denunţul său, că sume de bani de la Elena Udrea ar fi ajuns şi la Felix Tătaru.
Dosarul "Gala Bute" a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia şi omul de afaceri Dragoş Botoroagă.
Printre faptele pentru care aceştia au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.