Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a precizat luni seară că niciuna dintre modificările codurilor penale declarate neconstituționale, luni, de CCR, nu a fost ințiată de către Ministerul Justiției, toate fiind propuse în limitele directivelor europene și ale deciziilor Curții.
„Simple precizări!
I - În iulie 2017, MJ a elaborat și transmis către Guvern, proiectul de lege pentru modificarea Codului penal, în acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă. Proiectul de lege a fost aprobat de către Guvern și transmis la Parlament, fiind apoi preluat de către Comisia specială. Comisia specială a modificat, în mod substanțial, proiectul de lege, adăugând numeroase soluții legislative declarate neconstituționale.
II - În noiembrie 2017, MJ a elaborat și transmis către Guvern, proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură penală, în acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea Directivei privind consolidarea prezumției de nevinovăție. Proiectul de lege a fost aprobat de către Guvern și transmis la Parlament, fiind apoi preluat de către Comisia specială. Comisia specială a modificat, în mod substanțial, proiectul de lege, adăugând numeroase soluții legislative declarate neconstituționale.
III - Nici una dintre soluțiile legislative care au fost declarate neconstituționale nu a fost inițiată de către MJ, toate fiind propuse în limitele deciziilor CCR și ale Directivelor europene”, se arată într-o postare a fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader.
Precizările vin după ce judecătorii CCR au admis, luni, sesizările de neconstituționalitate depuse de partidele de opoziție PNL-USR și de către președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală.
Citește și
Klaus Iohannis, reacţie la decizia CCR: Solicit coaliției PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal
VIDEO. Coduri penale neconstituționale. Cazanciuc: Înseamnă că ceea ce am făcut noi nu e atât de rău
Sursa: Mediafax