Tribunalul bucurești umrează să ia astăzi în discuție, în cadrul unei ședința secrete, solicitarea formulată de companiei Tehnologica Radion de a intra în insolvență.
În cazul în care această cerere va fi admisă de judecător atunci va fi desemnat și un lichidator judiciar care, în viitor, va administra bunurile acestei societăți în încercarea de a o redresa și de a plăti datoriile pe care această companie le are.
Rămâne de văzut în ce măsură o eventuală insolvență va afecta contractele pe care Tehnologica Radion le are în derulare, având în vedere că în ultimii ani a avut sute de contracte cu autoritățile statului în special pentru reabilitarea unor drumuri. De exemplu, în București sunt în derulare câteva contracte importante, precum reabilitarea Pieței Charle de Gaulle sau a bulevardelor Calea Victoriei, Șoseaua Iancului sau Șoseaua Pantelimon.
Multe dintre afacerile care au intrat în atenţia procurorilor sunt acum la un pas de faliment. După Romstrade, firma lui Nelu Iordache, acuzat de fraudă cu bani europeni, şi-a cerut insolvenţa şi Tehnologica Radion a lui Theodor Berna. Prăbuşirea imperiilor financiare clădite de afacerişti prin relaţii politice înseamnă, însă, de multe ori, şi îngheţarea şantierelor.
În Bucureşti, aproape că nu mai găseşti stradă pe care să nu fie deschis un şantier. Oraşul, şi aşa supraaglomerat, este gâtuit de 15 lucrări mari de infrastructură, cele mai multe situate în sudul şi nordul Capitalei. Pasaje subterane, poduri sau refacerea carosabilului, aceste lucrări însumate înseamnă costuri de peste 190 de milioane de euro. Toate aceste lucrări ar trebui terminate până în 2016, dar multe dintre ele au deja întârzieri.
Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion, arestat într-un dosar de evaziune, spăla banii obţinuţi din contractele cu statul prin mai multe firme-fantomă. Foştii lui colaboratori şi angajaţi au recunoscut la Parchet implicarea în afacerile necurate. Informaţiile apar în motivarea Tribunalului Prahova, care l-a trimis pe omul de afaceri după gratii.