Nicolare Coroiu, director general al SC Electrica SA, la data faptelor, Constantin Chivulescu, fost director al Direcţiei Finanţe Patrimoniu al SC Electrica SA, şi Constantin Oprea, la data faptelor director general al SC Electrica Serv SA, structură desprinsă din Electrica SA ca urmare a reorganizării, sunt urmăriți penali, ei fiind suspectaţi de procurori de abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.
De asemenea, procurorii au mai început urmărirea penală şi faţă de nouă alte persoane, care au avut funcţii în cadrul Sucursalelor de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE) Moldova şi Muntenia Nord, ei fiind suspectaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată.
Cei nouă sunt Petru Andronache, Paula Livinţ, Vasile Adam, Sorin Popescu, Mihai Săraru, Nicolae Rotărescu, Sorin-Paul Iliescu, Nicuşor Bolboacă şi Ionela Dolea.
Potrivit sursei citate, în urma faptelor săvârşite de cele 12 persoane, Electrica SA şi Electrica Serv SA au fost prejudiciate cu peste 1,6 milioane de euro.
„În perioada august 2004 – februarie 2005, în calitate de director general al SC Electrica SA, suspectul Coroiu Nicolae împreună cu suspectul Chivulescu Constantin, directorul Direcţiei Finanţe Patrimoniu, a dispus funcţionarilor subordonaţi, efectuarea de achiziţii publice de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziţii, cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 şi a regulamentelor interne”, se arată în comunicatul DNA.
Astfel, au fost încheiate 77 de contracte, pentru cumpărarea de produse la preţuri supraevaluate, şi au fost semnate 48 de ordine de plată către firma avantajată de funcţionari, respectiv Tech Safety SA.
Firma Servicii Energetice Moldova, în calitate de succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA, a fost astfel prejudiciată cu circa 1,4 milioane de euro.
De asemenea, în martie 2005, cei doi directori din cadrul Electrica au mai dispus achiziţii de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru de la aceeaşi firmă, fără a exista necesitatea cumpărării lor, Electrica Serv SA fiind prejudiciată de această dată cu peste 250.000 de euro.