Tribunalul Bucureşti, cea mai aglomerată instanţă din ţară, are pe rol peste 130.000 de dosare. În multe dintre ele pârât este statul. Laura Andrei, preşedintele instanţei, susţine că anul trecut s-a înregistrat o creştere a acestor tipuri de litigii. În multe cazuri, oameni contestă decizii greşite emise de casele de pensii.
Laura Andrei, preşedintele Tribunalului Bucureşti: „Nu vor să accepte că au o manieră eronată de a interpreta sau aplica legea. Cred că este o inerţie pe filosofia: mergi în instanţă, să-ţi dea instanţa. E o lipsă de implicare a autorităţilor decidente care nu acceptă că e o practică deja formată pentru că dacă pierd la Tribunal pierd şi la Curtea de Apel. Este evident că ce se întâmplă acolo este un raţionament greşit în aplicarea legii”.
Numai anul trecut, la Tribunalul Bucureşti au fost înregistrate aproape 13.000 de dosare în care sunt contestate acte ale statului. Refuzul de a emite autorizaţii de construcţii, de acordare a cetăţeniei române sau de acces la informaţiile de interes public sunt alte exemple de la care pornesc procesele.
Laura Andrei, preşedintele Tribunalului Bucureşti: „Sunt cheltuieli judiciare inutile în aceste proceduri, sunt oameni purtaţi pe drumuri degeaba. Este o încărcare inutilă a secţiilor specializate pentru că nu avem curajul ca funcţionari care lucrăm într-o instituţie publică să asumăm un raţionament corect şi să mergem ca atare mai departe”.
Statul a fost dat în judecată şi de un număr mare de oameni care au cerut restituirea taxei de poluare.
Laura Andrei, preşedintele Tribunalului Bucureşti: „Au fost instanţe copleşite de cereri repetitive pe taxa auto. Da, este adevărat că se duceau în zona de administraţie fiscală şi că răspunsul era standard: Mergeţi la tribunal. Deşi se discuta despre nişte soluţii guvernamentale nu s-a ajuns foarte rapid la ele”.
Judecătorii din România au de analizat anual trei milioane de dosare. Mai bine de 80 la sută din ele sunt procese civile.