El a făcut această declaraţie în şedinţa de prezentare a raportului CSM pe anul 2012 şi de alegere a noului preşedinte şi vicepreşedinte al forului.
Potrivit art. 134, alineatul 1, „Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii.”
În acest context, preşedintele le-a solicitat membrilor CSM un punct de vedere neoficial, cu toate că, în opinia sa „de inginer”, CSM face propunerile pentru procurorul şef al DNA, respectiv procurorul-şef al Parchetului General:
- Am venit pregătit să ridic problema asta. Avem un Articol 134 în Constituţia României: CSM face preşedintelui propunerile pentru funcţiile de procurori şefi. Acest articol, în opinia mea de inginer, spune clar că CSM face propunerile.
-Nu mă voi grăbi cu cele două propuneri (pentru şefia DNA şi a Parchetului General). Eu nu am un termen în care să decid asupra celor două propuneri.
- Deci propunerea, conform Constituţiei, trebuie să vină de la CSM. Această prevedere nu a fost atacată la CCR până acum. Mă surprinde că până acum nu au reacţionat alte structuri pe tema asta. Aştept un punct de vedere al CSM despre cum citiţi acest articol de Constituţie. Nu am în Constituţie o prevedere expresă ca ministrul Justiţiei face propunerile, ci că CSM face propunerile.
- Vă rog să nu o consideraţi sarcină de serviciu. Daţi-mi şi mie o părere, cum citesc Articolul 134. Consilierii mei m-au întrebat: domnule preşedinte, dar cum de nu aţi observat până acum? Mi-ar prinde bine un punct de vedere neoficial, pur şi simplu o sugestie către preşedinte.
ARTICOLUL 134 Atribuţii Consiliul Superior al Magistraturii Autoritatea judecătorească (sursa)
CAPITOLUL VIAutoritatea judecătorească
SECŢIUNEA a 3-a
Consiliul Superior al Magistraturii
ARTICOLUL 134
Atribuţii
(1) Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii.
(2) Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte rolul de instanţă de judecată, prin secţiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organică. În aceste situaţii, ministrul justiţiei, preşedintele înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu au drept de vot.
(3) Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii în materie disciplinară pot fi atacate la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
(4) Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte şi alte atribuţii stabilite prin legea sa organică, în realizarea rolului său de garant al independenţei justiţiei.
Traian Băsescu a avut o atitudine similară şi în anii anteriori.În luna noiembrie 2008, Traian Băsescu a refuzat propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Cătălin Predoiu, de a o numi pe Monica Şerbănescu în funcţia de procuror-şef al Direcției Naționale Anticorupție.