Traian Băsescu: „MCV-ul este oglinda noastră, dar unora nu le place să se uite în oglindă. Au probleme!”

Data publicării:
03022012 20basescu 20ziaristi-47413

Actualizare 14.30. Administrația prezidențială face o precizare în legătură cu discursul ținut de președinte: când s-a referit la politizarea raportului, președintele a vizat dezbaterea publică din România, nu conținutul însuși al raportului.

Actualizare ora 14.08. Președintele a încheiat conferința de presă cu concluzia: „MCV-ul este oglinda noastră! Dar unora nu le place să se uite în oglindă. Au probleme!”

Actualizare 14.01. Președintele a apreciat că am avea șanse pentru Schengen, în martie, dacă politicul ar face anumite gesturi. Președintele a sugerat redactarea unei scrisori către UE în care Guvernul și Parlamentul să-și ia angajamente concrete de rezolvare a deficiențelor care mai au mai rămas și care țin de politic.

Actualizare 13.58. Președintele are cuvinte de apreciere la adresa Digi24, amintindu-și că raportul OSCE a menționat-o ca fiind o instituție media echilibrată.

Actualizare 13.39. O ziaristă i se adresează, din greșeală, cu „dle ministru”. „Aveți presimțiri?”, a replicat râzând președintele. „Am glumit, sper că aveți simțul umorului”, a adăugat șeful statului adresându-se jurnalistei.

Actualizare 13.38. „Când aveți miniștri suspectați de corupție, de ce trebuie să rămână în cabinet? Aveți doar unicate?” - acesta este sensul celor scrise în raport, a deslușit președintele. Întrebat despre inexactitatea din raport referitoare la numărul de miniștri acuzați de corupție, președintele a spus că e o „eroare materială”, la care s-a dat o erată. „Și CCR a dat o erată”, a arătat președintele.

Actualizare 13.35. Cei care cer din nou suspendarea președintelui, precum și cei care îl apără sunt ridicoli și se penibilizează. „Președintele obține un mandat cu 50% plus unu din voturi. Nu există condiția ca președintele să-și mențină intenția de vot. Ce-ar fi să verifici președintele în fiecare an să vezi dacă mai are 50% plus unu din voturile cu care a fost ales?”, a întrebat retoric președintele.

Actualizare 13.34. Raportul subliniază progresele instituțiilor care țin de justiție, arată că mai sunt multe de făcut și constată încălcări ale politicului legate de statul de drept, a spus președintele. Instituțiile care țin de justiție s-au consolidat, au arătat că nu sunt influențate de politic.

Actualizare 13.28.La nivelul politicienilor la vârf nu suntem în standarde europene, arată raportul, potrivit președintelui, care a subliniat că documentul european nu critică modul în care electoratul a votat, ci de ce Parlamentul nu a reacționat ridicându-i, de pildă, imunitatea deputatului Ion Stan.

Actualizare ora 13.24. Ordonanța 38, care pregătea suspendarea președintelui, nu a fost anulată nici până azi, în ciuda unui angajament în acest sens. „Cum să nu observe asta Comisia?!”, a întrebat retoric președintele.

Actualizare 13.20. Președintele a apreciat că dezbaterea despre rolul presei a fost „deviată de la sensul raportului” și a subliniat că raportul NU cere o lege a presei, ci dimpotrivă, menținerea libertății presei. Raportul cere, de fapt, instituirea unor soluții de sancționare și reparație pentru cei linșați și discreditați în presă. Același lucru este valabil și pentru negarea sau contestarea, prin presă, a hotărârilor judecătorești definitive, a arătat președintele.

CNA-ul și justiția sunt instituțiile abilitate să decidă această sancționare, a conchis președintele.

Actualizare ora 13.10. Președintele a arătat că raportul MCV nu poate fi citit singur, ci trebuie corelat și cu două rapoarte anterioare, cel al Comisiei de la Veneția din 17 decembrie, la baza căruia a stat și o solicitare a premierului Victor Ponta, și respectiv raportul OSCE privind alegerile din 9 decembrie.

Președintele le-a recomandat europarlamentarilor USL, care vor să conteste raportul CE la Bruxelles, să-l citească mai întâi - declarându-se convins că mulți nu l-au citit - și să le citească și pe celelalte două mai sus menționate.

„Instituțiile nu au făcut pași înapoi, a făcut politicul”, a acuzat președintele. „Realitățile verii 2012 nu au putut fi evitate, mesajul raportului este: nu vă jucați cu statul de drept, instituțiile v-au rezistat, dar reveniți-vă din punct de vedere politic!”, a arătat Traian Băsescu.

Declarațiile președintelui

„Mă pronunț pe raportul MCV și nu aș fi făcut-o, dacă de la nivel oficial, de reprezentare a celor mai importante instituții, reacția ar fi fost corectă. Vreau să atrag atenția asupra unui lucru. Românii au putut fi păcăliți cu televizorul, dar occidentalii se uită doar pentru monitorizare. Ei se uită la fapte, la acțiuni ale Guvernului, Parlamentului, ale președintelui, ale instituțiilor statului. Cine se amăgește cu ideea că propagandistic vom păcăli CE sau statele membre are o poziție împotriva interesului național.

Sper ca această conferință de presă va da nota oficială a reacției României. Raportul e unul corect, bazat pe fapte, pe acțiuni politice ale românilor cu funcții de responsabilitate în stat. Raportul e oglinda corectă a acțiunii instituțiilor statului, de la 5 iulie până azi. Ceea ce avem de făcut e să luăm în considerație punctele de vedere exprimate în raport și să acționăm pentru eliminarea a ceea ce e considerat negativ, dintr-un singur motiv. Nu pentru că așa cere CE, ci pentru că acestea sunt standardele UE. Raportul pe 13 pagini e o chemare la aceste standarde.

Am observat că raportul a fost profund politizat în abordări, fiecare chel încercând să își pună mâna în cap, fie că a fost vorba de politicieni sau de presă. Cei opt ani și ceva de când reprezint țara în Consiliul European mi-au date de a înțelege care sunt exigențele și îmi dau sema cât de departe sunt unele abordări. Avem și o problemă de educație în privința cunoașterii standardelor europene.

Ar trebui în analiza raportului să înțelegem că nu poate fi citit singur. Dacă raportul pe MCV a devenit public pe 30 ianuarie, înainte de raport a existat raportul Comisiei europene pentru democrație prin drept, Comisia de la Veneția, din 17 decembrie, și raportul OSCE din 9 decembrie. Observațiile din MCV mai includ partea ce viza justiția din celelaltedouă rapoarte. Oricât s-ar strădui cineva, incorect, să demonstreze că acest raport a fost făcut pe sub masă, cu influențe din România, cu mai știu eu ce persoane acuzate de unii, e o copilărie și va râde orice demnitar european când va constata așa o abiordare. USL e decis să declanșeze o campanie în PE. Înainte de campanie, să citească raportul, mulți cred că nu l-au citit, și raportul Comisiei de la Veneția și al OSCE. Mai ales că raportul Comisiei de la Veneția are ca izvor o solicitare a premierului român. Atenționez public că raportul trebuie luat în serios, este corect.

Raportul are o abordare pozitivă față de instituțiile care fac obiectul supravegherii în cadrul MCV. Se constată progrese la CSM prin progresele făcute de Inspecția judiciară și sunt relevate pozitiv anchetele ce vizează jduecători și procurori, în doar câteva luni peste 21 cazuri soluționate. Se relevă pozitiv activitatea Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde se pune accent pe unificarea jurisprudenței, pe comunicarea deciziilor Înaltei Curți ca elelemente de îndrumare pentru instanțele inferioare, pe selecția noilor judecători pentru Înalta Curte de Casație și Justiție. Sunt multe elemente pozitive. De asemenea, e evidențiată activitatea ANI, apreciată ca una pe un trend pozitiv, e apreciată eficacitatea în creștere. Se mențin aprecierile pozitive la adresa DNA și cu privire al Parchetul general. Remarca extrem de importantă pe care o face raportul pe tema acestor instituții e că, deși începând din vara lui 2012 statul de drept a fost pus sub semnul întrebării, instituțiile și-au continuat activitatea, au îmbunătățit-o, ceea ce arată și eficiența MCV și soliditatea instituțiilor. Ele nu au fost afectate de turbulențele politice, lucru foarte important.

În cei 5 ani de MCV instuituțiile au dobând independență, consistență, forță și capacitatea de a-și face trebea în orice condiții. Asta justifică solicitarea noastră de a se menține pe agendă discuția despre Schengen în materie. Voi susține fără rezerve acest punct.

Trebuie să recunosc, ca om care are deprinderea citirii documentelor europene, e aparent o contradicție să aprecizeri pozitiv aceste instituții, care țin de statul de drept, pe de altă parte să pui sub semnul întrebării funcționarea statului de drept, dar realitățile verii lui 2012 n-au putut fi evitate. Mesajul pe care îl dă raportul e de genul Nu vă jucați cu statul de drept, v-au rezistat instituțiile, dar reveniți-vă în abordarea politicienilor. Nu mai e vremea lui 47-48, când cu ghioaga se instalau comuniștii la putere. Se așteaptă de la un stat UE și NAO ca politicienii să fie responsabili.

Vreau să clarific oarecum, pentru că am văzut o dezbatere deviată de la sensul raportului, ce semnalează el cu privire la linșajul la adresa unor judecători, fie ai Curții Constituționale sau ai Înaltei Curți de Casație și Justiție sau din CSM. Raportul nu cere o lege a presei. Raportul subliniază necesitatea menținerii libertății presei și în același timp cere instituirea unor soluții de sancționare și reparații pentru cei care sunt nedrept atacați, discreditați. Același lucru e valabil pentru negarea, discutarea deciziilor judecătorești definitive.

S-a indus o dezinformare a opiniei publice cu privire la ce ne cere raportul pe tema comportamentului față de magistrați. Spune: față de libertatea presei găsiți o formulă ca atunci când se fac excese și sunt linșați magistrați să existe o soluție reparatorie. Au fost oameni pentru care nu a existat nicio motivație să fie linșați, doar pentru a se exercita asupra lor presiuni s-au organizat emisiuni pentru a-i discredita și a-i face să pună mâna pe telefon și să întrebe Dl. proprietar, ce ar trebui să decid ca să nu mă mai tocați. Aceste lucruri se înțeleg la Bruxelles și trebuie prevenite, iar instituția responsabilă e CNA și, sigur, justiția.

A fost celebra Oordonanță guvernamentală 38, care a vizat pregătirea suspendării președintelui. Executivul nici acum nu a anulat-o, deși trebuia să o anuleze în 30 de zile. Cum se poate uita CE la un astfel de lucru și să nu îl menționeze? Sau, un alt lucru. Au fost trei miniștri găsiți incompatibili de ANI, dar au fost menținuți în Guvern. Cum să nu menționeze CE acest lucru, care a arătat că politicul din România la nivel de Guvern nu îndeplinește standardele europene acceptate. UE cere ceva ce funcționează în toate statele UE, politicienii nu sunt deasupra legii. Sublinierea e că nu se leagă de aleși. CE nu va spune niciodată de ce a fost ales un primar, un parlamentar care avea doasar penal. CE respectă votul electoratului, dar când intri în instituțiile la vârf și ești pus sub semnul întrebării, trebuie să existe reacția demisiei. Asta spune în raport CE.

Nu întreabă nimeni de ce a fost votat dl Stan, pentru care se ceruse arestarea, pentru că se respectă suveranitatea poporului în a alege. Însă întreabă de ce Parlamentul nu a aprobat arestarea lui Stan, de ce nu a aprobat investigarea lui Borbely și a lui Dobre. De ce Parlamentul s-a opus deciziei definitive care constată incompatibilitatea lui Diaconu. Asta găsim în raport, nu putem spune că nu s-au întâmplat. CE le enumeră, fără nume, dar mizând că toți știm despre ce e vorba. La nivelul politicienilor la vârf nu suntem la standarde europene.

Raportul mai e relativ critic pe tema ezitărilor noastre de a pune în funcțiune Codurile votate în 2010 și 2011, considerând destul de neserioasă amânarea continuă a intrării în vigoare.

În celebra discuție în patru de la Senat am cerut să se treacă rapid legea ce viza degrevarea Instanței Supreme și intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă. Raportul ar fi fost mai rău dacă nu se întâmplau aceste lucruri. Avem Codurile penale, amânate cu un an. Sper ca Ministerul Justiției, CSM, instanțele să pregătească momentul, pentru că nu mai putem amâna. Dă un aspect de neseriozitate.

Un alt lucru important e legat de numărul de procurori și judecători. E cunoscută abordarea din România că avem prea multe dosare pe judecător și procuror. CE ne sugerează un lucru ce rezultă din raport al Băncii Mondiale, care arată că România are acum un număr de magistrați raportat la populație care e în media UE. Raportul atenționează că procesul de reașezare a numărului de magistrați în instanțe și procurori de pe lângă instanțe e o soluție de echilibrare a muncii pe fiecare magistrat.

Raportul subliniază progresele instituțiilor ce țin de Justiție, arată că sunt destule de făcut și este o trecere în revistă a încălcărilor făcute de politic legat de statul de drept.

A apărut un nou fenomen legat de suspendare. Unul spune îl suspendăm și vine câte un apărător. Vreau să spun că ambii sunt ridicoli, nu fac decât să se penibilizeze. Președintele are un mandat pe care îl primește prin alegeri și în care condiția e să obțină 50% plus 1. Nu există condiția ca președintele să își mențină inteția de vot de peste 50% pe perioada mandatului. Ce s-ar întâmpla în cazul președinților aleși cu 50, 52%, în fiecare an ai verifica prin referendum dacă mai are numărul. S-ar crea instabilitate profundă în toate statele UE.

Aprecierile raportului sunt pozitive în privința activității, dar se constată o lacună care e la nivel de evidențe. E esențial ca statul să creeze o instituție eficientă de recuperare a daunelor constatate de justiție. Mai e o observație legată de eficiența în privința constatării unor nereguli în achizițiile publice.

Deși au fost supuse unei presiuni politice extraordinare, instituțiile statului ce țin de justiție nu au fost slăbite, s-au consolidat, arătând că nu sunt influențate politic”.

_________________________

Președintele Traian Băsescu a făcut astăzi, la ora 13.00, o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Administrația Prezidențială nu preciza, în anunțul său, pe ce temă va fi declarația, însă ea intervine după raportul Comisiei Europene de săptămâna trecută privind aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare de către România, raport care a stârnit controverse în rândul clasei politice din țara noastră.

Președintele Traian Băsescu a lipsit săptămâna trecută din țară, fiind plecat într-un turneu în America Latină. Șeful statului nu a comentat raportul Comisiei Europene, criticat de puterea din România, cu atât mai mult cu cât a conținut o inexactitate referitoare la numărul miniștrilor suspectați de fapte de corupție.

De asemenea, declarația de presă a președintelui intervine în ajunul vizitei pe care premierul Victor Ponta o face, luni, la Bruxelles și cu două zile înainte de o ședință a Consiliului Național de Apărare a Țării.

Crin Antonescu pledează pentru ieșirea de sub MCV

Europarlamentarii USL vorsă protesteze în Parlamentul European faţă de raportul pe justiţie prezentat săptămâna aceasta de Comisia Europeană. Ei ar putea cere chiar adoptarea unei rezoluţii prin care să ceară guvernului de la Bruxelles să prezinte un alt document. Reacţia vine după ce şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a spus că raportul este părtinitor.

În plus, președintele Senatului a cerut, vineri,Guvernului, Parlamentului, dar și președintelui și altor instituții să angajeze un dialog concertat cu Bruxelles-ul pentru a conveni cât mai repede cu Executivul european ce dorește Comisia, ce termene și ce soluții concrete sunt necesare pentru a închide cât mai repede Mecanismul de Cooperare și Verificare.a El a spus că aceasta trebuie să fie o prioritate pentru România. Liderul liberal a apreciat că CE vorbește în mod „exagerat și sub influență partizană” despre campaniile de intimidare a justiției șia calificat MCV drept „caduc” și „păgubos”, pentru că, a explicat președintele Senatului, a fost stabilit numai pentru primii trei ani de la aderarea României.

„Eu cred că preocuparea noastră, a autorităţilor din România - de tot felul: Guvern în primul rând, pentru că e vorba de partenerul oficial al Comisiei Europene; Parlament, pentru că este vorba, de multe ori, şi de legislaţie; preşedinte, unde este cazul, în conformitate cu prevederile constituţionale, şi alte instituţii – este să convenim cât mai rapid și cât mai clar cu Comisia pe acest subiect – ce anume se dorește, care sunt termenele concrete și soluțiile concrete asupra cărora să convenim pentru a închide Mecanismul de Cooperare și Verificare”, a declarat Crin Antonescu.

În 2010 și președintele voia ridicarea MCV

Și președintele Traian Băsescu declara, în 2010, că este necesară încheierea MCV. La reuniunea diplomației din acel an, președintele Traian Băsescu pleda pentru ieșirea României de sub MCV și le cerea diplomaților români să facă eforturi în acest sens pentru ca MCV să fie ridicat până la sfârșitul anului 2011.

„Dacă se va bloca accesul României justificat de modul cum funcţionează justiţia, probabil că nimeni nu va mai putea susţine accesul României în Schengen până când MCV-ul nu va fi ridicat, deci până când nu vom avea o justiţie performantă", explica ulterior Traian Băsescu într-un interviu acordat în decembrie 2010.

În vara anului 2010, Comisia Europeană a emis cel mai critic raport pe MCV de până atunci, reproșând României că nu-și respectă angajamentele asumate la aderare.Formularea l-a supărat pe președinte, care avertiza: „Nu vom accepta, cu tot respectul față de CE, formulări care nu reflectă realitatea, de genul 'Romania nu-și respecta angajamentele'!"

Preşedintele a mai susţinut că este o „nedreptate” ca din cauza „incidentului ANI” (legea de funcționare a instituției tocmai fusese anulată - n.r.) CE să nu remarce progresele făcute de România și să arunce o tentă „profund negativă” asupra situației din justiție. „Mi se pare o exagerare și nu suntem pregătiți să o acceptăm", a spus șeful statului după raportul din iulie 2010.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...