"Aveți regrete că nu mai sunteți judecător al Curții Constituționale, ați fi avut motive să vă continuați mandatul acolo, pentru țară?" - a fost întrebat, miercuri, Toni Greblă, la ieșirea de la DNA, unde i s-a adus la cunoștință extinderea anchetei în cazul de trafic de influență în care este cercetat.
„Vreau să vă spun ceva: Dacă aș fi apreciat, cred că și la acest moment puteam să fiu judecător al Curții Constituționale, mandatul nu-l pierdeam decât la terminarea procesului cu o hotărâre definitivă”, a răspuns fostul judecător.
„Însă v-am spus, având în vedere situația de la Curte, am considerat că e bine să fiu simplu cetățean. Aș fi dorit - și am spus-o în prima declarație - să am parte de o anchetă obiectivă, imparțială, și de o justiție independentă. Justiția până acum s-a dovedit că a fost independentă și imparțială. (...) Am hotărât, deși foarte mulți ziceau să nu fac acest gest, să-mi dau demisia de la Curte, pentru a rămâne un simplu cetățean și după 25 de ani de activitate publică în care am dat dovadă de responsabilitate și decență, vreau să trăiesc și eu ca un om obișnuit, căci am văzut, ca să deții înalte funcții, ai și o imensă satisfacție, dar și riscuri enorme”, a completat Toni Greblă.
Judecătorul Toni Greblă a demisionat de la CCR în februarie, după discuții cu colegii. „Actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanţei constituţionale”, se arăta într-un comunicat al CCR. Toni Greblă, acuzat de corupție în ianuarie, a decis inițial să-și ia concediul legal pentru 2015, de 35 de zile lucrătoare, pentru a nu ridica semne de întrebare asupra CCR. În scurt timp însă și-a anunțat demisia.
Fost senator PSD, Toni Greblă fusese numit la Curtea Constituțională în decembrie 2013, înlocuind-o pe Iulia Motoc, după ce aceasta obținuse un mandat de judecător la CEDO.
Locul rămas vacant la CCR după demisia lui Toni Greblă a fost ocupat ulterior de Maya Teodoroiu, propusă de PSD.