Toader: Inspecția Judiciară, autonomă. Legea specială, în șase luni
Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, în dezbaterile de miercuri de la Parlament, că va propune ca Inspecția Judiciară să fie autonomă. Adică, nici în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii, cum este acum, nici în subordinea Ministerului Justiției, cum era în varianta inițială.
Tudorel Toader a mai arătat că, în șase luni de la intrarea în vigoare a legilor justiției, va fi adoptată o lege specială care să reglementeze situația Inspecției Judiciare.
„Pe data de 23 august (data prezentării pachetului legilor justiției - n.r.), când se făceau exact șase luni de la numirea ca ministru, am spus cu privire la Inspecția Judiciară că sunt trei variante. Dați banda înapoi și vedeți că ceea ce am spus este corect și mențin și astăzi. Că indiferent de soluție, Inspecția Judiciară trebuie să aibă autonomie sporită, că sunt trei variante: de a rămâne la CSM, de a trece la Ministerul Justiției, dar, spuneam atunci, să nu uităm și a treia variantă, ca Inspecția să-și sporească independența, autonomia, să treacă precum la italieni, să devină o instituție absolut autonomă, pe baza unei legi speciale”, a declarat ministrul Justiției, miercuri, după ce a participat la o primă dezbatere organizată de Comisia specială care se ocupă cu punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile Curții Constituționale.
Întrebat de jurnaliști de ce miercuri a înclinat spre această a treia variantă, în condițiile în care, inițial, a vorbit despre trecerea IJ la Ministerul de Justiție, Toader a răspuns: „Ce s-a întâmplat de atunci? S-a întâmplat că s-a validat ceea ce am spus, că este o incompatibilitate în relația aceasta de controlor și controlat. CSM care face regulamentul Inspecției Judiciare, Inspecția Judiciară care verifică procurorii și judecătorii, iar CSM aprobă raportul Inspecției Judiciare (...). Tot ce s-a petrecut în ultima perioadă de timp în raporturile dintre Inspecția Judiciară și CSM, între Inspecția Judiciară și entitățile pe care le-a controlat (...) n-a făcut decât să valideze din punct de vedere practic ceea ce, la nivel de principiu, am enunțat pe 23 august”.
Ministrul Justiției a mai spus că la nivelul ministerului funcționează deja un grup de lucru care „schițează” proiectul legii privind Inspecția Judiciară.
„O echipă de colegi de MJ, cărora le-am încredințat această misiune, de a lucra, de a se documenta cu privire la statutul de organizare, de funcționare a Inspecției, pe diferitele modele existente în statele cu democrație consolidată”, a mai spus Tudorel Toader.
Șeful MJ a arătat și că sunt posibile ambele variante: Parlamentul să preia proiectul sau Guvernul să și-l asume și să-l trimită Parlamentului. „Cum a zis domnul președinte Iordache (Florin Iordache, ex-ministru PSD al Justiției - n.r.): «Nu mai așteptăm șase luni după intrarea în vigoare a legii, facem noi aici, direct, un proiect prin care autonomizăm Inspecția Judiciară»”, a declarat Toader.
Întrebat despre posibilitatea ca IJ să devină o instituție independentă, dar sub autoritatea Parlamentului, ministrul Justiției a refuzat să comenteze: „Ministrul Justiției își exprimă părerea în momentul în care redactează proiectul de lege (...). Îmi cereți să spun concluziile înainte de a face evaluarea de fond, analiza”.