Ministrul Justiţiei vrea să obţină lămuriri oficiale cu privire la statutul unora dintre persoanele care au intrat în arhiva SIPA. Tudorel Toader s-a referit, într-o intervenţie publică avută luni, şi la activitatea parchetului anticorupţie.
Eu ştiu că au fost vizitatori în arhivele SIPA care nu aveau certificat ORNIS la momentul respectiv, a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, potrivit Digi24. În acest context, ministrul a precizat căa cerut informaţiile necesare de la ORNIS: "Am făcut la momentul respectiv adresă la ORNIS să îmi dea cu nume, prenume și CNP și aștept răspunsul. Termenul legal este de 30 de zile, dar eu aș vrea cât mai repede și în momentul acela voi trimite la procurori și voi face public".
În altă ordine de idei, Toader s-a referit şi la problema evaluării DNA. Sper să se constate că nu avem o justiţie selectivă, faptul că sesizările deduse spre urmărire penală au fost puse pe rol, soluţionate cu celeritate, să răspundem cerinţei de soluţionare în termen rezolabil. (...) Avem nevoie de o justiţie dreaptă, susţinem combaterea faptelor de corupţie, dar în acelaşi timp, ca ministru al Justiţiei, sunt obligat să nu văd numai partea pozitivă, faptul că mulţi inculpaţi sunt descoperiţi şi condamnaţi, trebuie să văd şi partea negativă. Din păcate, mulţi cetăţeni, români, sunt arestaţi, urmăriţi penal, timişi în judecată. condamnaţi, ca ulterior să se constate că nu sunt vinovaţi, ceea ce e o tragedie şi e mai mult decât o pată neagră pentru justiţia din România, a explicat ministrul.
În ceea ce priveşte scandalul din interiorul DNA, Tudorel Toader a spus, potrivit News.ro, că acest fapt are şi o parte pozitivă, că sunt scoase la suprafaţă eventuale disfuncţionalităţi, "neconcordanţe pe care unii sau alţii le subiniază". El a precizat că nu a avut o discuţie cu şefa DNA pe acest subiect.