Toader: Am trimis la CSM, DNA, DIICOT şi PICCJ pachetul de legi privind justiţia
Data publicării:
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, pentru News.ro, că a trimis pachetul de legi privind justiţia la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), precum şi la Ministerul Public, termenul pentru primirea eventualelor propuneri fiind 13 aprilie.
Tudorel Toader a precizat că propunerile legislative pe care le-a trimis la CSM, DNA, DIICOT şi parchetul instanţei supreme cuprind şi transpunerea Directivei europene referitoare la confiscarea extinsă.
Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri, că a fost elaborat şi va fi trimis Parlamentului proiectul de lege pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale şi a reafirmat că nu va pune un prag pentru abuzul în serviciu, dar, "dacă legiuitorul va aprecia pe parcurs să impună un prag, are libertatea să o facă".
"Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, pentru punerea lor în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Modificările vizează strict punerea de acord a codurilor cu deciziile Curţii Constituţionale, nimic mai mult, nimic mai puţin", a spus ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader a spus că proiectul de lege nu prevede un prag pentru abuzul în serviciu, dar, "dacă legiuitorul va aprecia pe parcurs să impună un prag, are libertatea să o facă".
"Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag (pentru abuzul în serviciu - n.r.), pentru că în dispozitivul Curţii Constituţionale nu se vorbeşte de prag, ci de natura reglementării obligaţiei. Proiectul de lege îl voi da cu aprobarea Guvernului şi îl voi trimite în dezbatere parlamentară. Va trece pe la comisiile juridice, apoi la plenul celor două camere. (…) Vă rog să acceptaţi ideea că ştiu bine conţinutul şi raţiunile deciziei Curţii Constituţionale referit la abuzul în serviciu, pentru că eram judecător la CCR şi ştiu considerentele decizie, pentru că am participat la redactare”, a adăugat Toader.
Ministrul a repetat că modificările codurile penale au fost făcute pentru a pune de acord legislaţia atât cu deciziile de admitere, cât şi cu deciziile interpretative, prin care Curtea Constituţională elimină sensul neconstituţional al textului de lege.
"Vom continua cu elaborarea altor proiecte de lege, pentru punerea de acord a întregii legislaţii cu deciziile Curţii Constituţionale, de admitere sau respingere”, a precizat Toader.
Întrebat ce modificări au fost făcute în codurile penale prin proiectul de lege, Tudorel Toader a spus că acestea sunt toate constatate după ce s-a făcut un inventar al deciziilor CCR pronunţate şi netranspuse.
Ministrul Justiţiei a spus că, printre modificările la Codul penal se află articolul 5, care se referă la aplicarea legii penale mai favorabile, articolul 159 alineatul 3 privind împăcarea părţilor, dar şi, din procedura penală, lămurirea situaţiei în care o persoană care a mai fost arestată poate fi din nou arestată preventiv.