În 2015, Ion Ţiriac a bătut palma cu şefii Romsilva pentru domeniul de la Balc. Omul de afaceri a cumpărat clădirile, a concesionat terenul de sub ele şi a închiriat, pentru 9.500 de euro pe an, toate cele o mie de hectare de pădure, unde trăiesc peste 600 de mistreţi. Potrivit Romsilva, înţelegerea s-a încheiat în 2015.
Adrian Florescu, director la Direcția Silvică Bihor: „Baza legală care a stat ca termene la întocmirea acestui contract s-a modificat între timp atât codul civil, cât și codul silvic, codul penal”.
Mai exact, legea specifică acum că un domeniu de vânătoare poate fi închiriat pe cinci sau zece ani. Reprezentanţii societăţii lui Ion Ţiriac au dat în judecată Romsilva şi invocă o clauză care prevedea prelungirea tacită a înţelegerii, pentru alți 49 de ani. Deci, spun aceştia, contractul nu a expirat.
Nicolae Mândrilă, avocatul societăţii lui Ion Ţiriac: „Dacă s-ar întâmpla prin absurd asemenea chestiuni, atunci ar trebui să ne despăgubească cu o sumă considerabilă”.
Investițiile efectuate de această societate pentru complexul de vânătoare depășesc cu mult 4-5 milioane de euro evaluate în 2005.
Cu gândul la bani sunt şi localnicii din Bac, care primeau câte 50 lei pe zi, ca să fie gonaci.
La vânătorile organizate de Ion Ţiriac pe domeniul din Balc au participat, de-a lungul timpului, personalităţi de la noi, precum fostul premier Adrian Năstase sau prinţul Sturdza, dar şi importanţi oaspeţi străini, cum ar fi designerul Stefano Ricci, Wolfgan Porsche sau fostul preşedinte al grupului Daimler-Chrysler. Aceştia împuşcau, în fiecare an, în jur de o sută de mistreţi. Următorul termen în procesul dintre Romsilva şi societatea controlată Ion Ţiriac e stabilit pentru 18 ianuarie, la Tribunalul Bucureşti.