Întrebat de Luca Niculescu dacă nu este cu țintă directă către procurori, Chiariu a răspuns:
„Nu e cu țintă directă către procurori, dimpotrivă, e un principiu democratic, sănătos. Acest articol spune, de fapt, un lucru fundamental, care e în alte articole din Constituție, că Parlamentul e organul reprezentativ suprem al poporului român prin intermediul căruia se exercită suveranitatea. Cetățenii, de fapt, vor avea un instrument ca să-i pună pe aleșii lor să ceară informații și să poate audia orice persoană din România. Atât, să o audieze, nu face rău nimănui o întrebare. Eu n-am văzut pe cineva să moară de la faptul că răspunde la o întrebare.
Formularea amendamentului se referă în privința autorităților publice, cum e și Procuratura, la reprezentanții acestora. Reprezentantul sau cineva din conducerea instituției să vină și să ofere informațiile necesare. Sigur că acestea nu pot să se refere la chestiuni care sunt confidențiale, de exemplu date privind urmărirea penală.
Și ele nu pot pune între paranteze un alt principiu pe care l-am întâlnit în Constituție și anume acela al separației puterilor în stat, n-o să poți să chemi un judecător.
Scrie orice persoană fizică, orice persoană juridică de drept privat și orice persoană juridică de drept public. Când ne referim la activitatea unei autorități sau instituții suntem în prezența unei persoane juridice de drept public și ea răspunde, așa cum spune și articolul, prin reprezentant”, a declarat Tudor Chiuariu, la Digi24.
Senatorul a susţinut astăzi că acest amendamente adoptat în Comisia de revizuire a Constituţiei oferă posibilitatea Parlamentului de a chema pentru eventuale audieri persoane fizice sau juridice, fapt care se poate aplica şi conducerii Parchetului.