T. Băsescu: „L-am sunat pe L. Papici să-i cer scuze că din jocurile politice ale unui plagiator mincinos e implicat într-un scandal”
„Vreau să vă spun că nu l-am cunoscut niciodată pe procurorul Papici. Eu nu m-am întâlnit cu acest om. Singura dată când m-am întâlnit cu procurorul Papici a fost telefonic, astăzi, când l-am sunat și i-am cerut scuze că din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal. Atât am făcut. Este prima dată când am vorbit cu procurorul Papici, astăzi, la telefon, și i-am cerut scuze că involuntar a fost amestecat într-un astfel de scandal”, a spus azi Traian Băsescu, care a detaliat traseul achiziției terenului de către fiica sa.
Lucian Papici a mai apărut recent în centrul unui scandal public, după ce a fost înlocuit de la şefia Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, după trimiterea în judecată a vicepremierului Liviu Dragnea.
Șeful statul a adăugat că nu l-a văzut pe Lucian Papici decât în fotografiile din ziare și că nu l-a întrebat nimic despre ancheta privind terenul din Călărași.
Întrebat de reporterul Digi24 care a fost reacția lui Lucian Papici la primirea apelului telefonic, Traian Băsescu a răspuns: „A fost surprins, nu ne-am auzit niciodată până acum și nu ne-am văzut. Eu am văzut – nici nu mi-l imaginam așa, eu am văzut figura procurorului Papici acum câteva săptămâni, când a fost în dezbatere problema schimbării abuzive a lui Papici de la Secția I (a DNA – n.r.), după ce primise o delegație pe trei luni. Nu l-am văzut niciodată. I-am văzut poza prin ziare și am văzut că e tuns zero, dar m-a surprins că e mai tânăr decât credeam. Îl credeam mai în vârstă, un procuror mai trecut prin parchete. Mi s-a părut un procuror tânăr, față hotărâtă, și astăzi l-a surprins că l-am sunat, e prima dată când eu am schimbat câteva cuvinte cu acest om, și vă repet că nu l-am întrebat nimic despre dosar, nimic despre dosar, i-am cerut doar scuze că datorită jocului politic al primului ministru a fost implicat într-un scandal public pe care nu-l merita. Informațiile mele despre plângere sunt din altă parte, de la un ziarist”, a subliniat Traian Băsescu.
PSD a cerut o comisie pentru a ancheta tranzacția Ioanei Băsescu
Premierul a anunțat azi că PSD vrea ca Parlamentul să ancheteze modul în care preşedintele Traian Băsescu a cumpărat un teren agricol în Călăraşi. Aleşii social-democraţi vor să verifice dacă un procuror DNA s-ar fi implicat în tranzacţie şi ar fi cerut instituţiilor statului date despre teren.
Ioana Băsescu preciza joia trecută că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.
„În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, arăta Ioana Băsescu.
Ea menţiona că preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal şi Normelor de punere în aplicare a acestuia.
Conform Ioanei Băsescu, creditul a fost contractat în condiţiile pieţei şi în limitele legislaţiei în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituţie bancară, cu scopul achiziţionării unui teren agricol şi va fi rambursat în rate lunare.
Ulterior, vineri, preşedintele Traian Băsescu a declarat că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.
V. Ponta: „Independența procurorilor este importantă, dar independență de toate părțile”
În 9 octombrie, premierul declara, înaintea ședinței de Guvern, că Ministrul Justiției va colabora cu procurorul general şi şeful DNA la desemnarea conducătorilor de structuri, dar şi la protejarea de „presiuni, strigăte şi telefoane de la preşedinte”. Robert Cazanciuc a adăugat că speră să fie clarificate afirmaţii publice „indiferent de unde au venit”.
„Eu în continuare - cum am făcut-o până acum - am susţinut şi consider importantă activitatea parchetelor şi a DNA. Independenţa lor este cea mai importantă, dar independenţă de toate părţile. O să vă rog să continuaţi să colaboraţi, în sens instituţional, cu procurorul general şi cu procurorul-şef al DNA atât în desemnarea celor care conduc structurile, conform legii, dar să-i şi protejaţi de telefoane, presiuni, strigăte. Cei doi procurori, procurorul general şi procurorul-şef al DNA, dacă nu îşi pierd toată ziua numai pe telefoanele pe care le primesc de la preşedinte ţării şi se ocupă de ceea ce prevede Constituţia, e lucrul cel mai bun”, i-a spus premierul Victor Ponta ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, în şedinţa de Guvern.
Premierul a adăugat că, în baza atribuţiilor legale şi constituţionale ale ministrului, va fi asigurată independenţa şi buna funcţionare a acestor instituţii, cât mai departe de bătăliile politice.
Declarațiile veniseră în contextul în care plenul Consiliului Superior al Magistraturii decisese că reputaţia profesională a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectată de afirmaţiile premierului Victor Ponta, prin care îl consideră pe Papici „băsist, morarist şi macovist” şi spune că a instrumentat „dosare politice”.
În aceeași zi, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt-Hăineală, a declarat că plenul CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară, pentru a se constata dacă declaraţiile pe acest subiect, inclusiv cele făcute de Traian Băsescu şi Victor Ponta, încalcă sau nu independenţa justiţiei.
Ulterior, Traian Băsescu a felicitat CSM pentru promptitudinea cu care a reacționat la solicitarea unui procuror DNA de a i se apăra reputația, înseamnă că „politicul nu poate face chiar orice vrea”.
Cazul înlocuirii lui Liviu Papici
Înlocuirea procurorului Lucian Papici de la şefia Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, prin încetarea delegării, a generat un imens scandal public, în contextul în care s-a produs la câteva zile după ce acesta a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului, în care fusese trimis în judecată vicepremierul Liviu Dragnea.
Premierul Victor Ponta a declarat, în 2 octombrie, la un post de televiziune, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, el precizând că acesta va fi simplu procuror şi menţionând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut „dosare politice”.
„Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Şi lui Băsescu îi expiră mandatul, ce facem, îi ţinem pe toţi la nesfârşit? Că moare ţara fără ei, să mai facă şi ei un dosar. Că şefi din ăştia puşi de Băsescu, care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el... Stă şi el procuror simplu, că nu s-a născut şef. S-a terminat şi dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa şi la revedere. De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susţin că Daniel Morar, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anul trecut când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei”, a spus atunci Victor Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a declarase anterior, referindu-se la cazul procurorului Lucian Papici, că, „prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta, a transmis ministrul Justiţiei şi a executat procurorul general”, s-a încălcat legea şi acordul de cooperare dintre preşedinte şi premier.
„Prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta, a transmis ministrul Justiţiei şi a executat procurorul general s-a încălcat legea şi acordul de cooperare interinstituţională dintre preşedinte şi premier”, a spus Băsescu.
El a ţinut să menţioneze că, potrivit Constituţiei, şeful statului trebuie să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor, iar dialogul său cu procurorul general se înscrie în această prevedere.
„Uneori îl sun eu pe procurorul general, alteori mă sună el pe mine, în probleme care ţin de obligaţile relaţiilor de serviciu. Spre exemplu, după unii comentatori, când sunt informat de Procurorul General ce s-a discutat în cadrul procesului de evaluare, monitorizare pe care îl face Uniunea Europeană, eu ar trebui să închid telefonul”, a comentat Băsescu.
Mădălina Prundea
- Etichete:
- traian basescu
- victor ponta
- coruptie
- dna
- liviu dragnea
- lucian papici
- ioana basescu
- procurorul lucian papici
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News