Spovedanie în fața procurorilor DNA. Preotul din Chitila, denunțător în dosarul ANRP 4

Data publicării:
OLTEAN DNA agerpres 1

  

- Cât de uşor s-au dat aceste despăgubiri şi în ce măsură puteaţi să cenzuraţi?

- Dumneavoastră l-aţi denunţat pe Ioan Oltean?

- Ştiţi cumva cui s-au mai dat bani?

- Din comisie a primit cineva vreo parte din ce a încasat domnul Rotaru?

Sunt întrebări la care trebuie să răspundă ancheta procurorilor anticorupţie, întrucât deputatul Cătălin Teodorescu nu declară nimic. DNA îl acuză că, în 2010, pe vremea când era membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a aprobat un raport măsluit, ceea ce a adus statului un prejudiciu de aproape 20 de milioane de euro.

Banii ar fi ajuns la omul de afaceri Mihai Rotaru, acţionar al CSU Craiova, iar manevra ar fi fost posibilă cu complicitatea mai multor persoane.

Deputatul Ioan Oltean este una din rotiţele care au învârtit mecanismul corupţiei în acest caz. Aşa spun procurorii, ale căror investigaţii i-au condus până în curtea unei biserici din localitatea ilfoveană Chitila, unde deputatul ar fi primit 600.000 de eruo mită de la Mihai Rotaru.

Reporter: V-aţi întâlnit cu domnul Rotaru în vreo biserica?

Reporter: În curtea bisericii de la Chitila aţi primit 600.000 de euro?

Ioan Oltean: Nu știu unde este biserica din Chitila!

Reporter: Îl cunoașteți pe domnul Rotaru?

Reporter: Aţi pus o vorbă bună domnului Rotaru la ANRP ca să primească acea sumă fabuloasă?

Banii ar fi reprezentat garanţia că dosarul de despăgubire depus de Mihai Rotaru pentru terenul din Piteşti va fi aprobat şi va ieşi repede din malaxorul birocraţiei ANRP.

Dosarul ANRP 4 a fost deschis după ce preotul paroh al bisericii din Chitila l-a denunţat pe omul de afaceri Mihai Rotaru. Preotul le-a povestit procurorilor că îl cunoaşte de ani buni pe Mihai Rotaru, care, până la un punct, îi sponsoriza biserica.

Şoferul lui Mihai Rotaru ar fi venit în curtea lăcaşului de cult cu un sac plin cu bani, pe care i l-ar fi dat lui Ioan Oltean.

În acest moment, preotul este în închisoare unde ispăşeşte o condamnare de doi ani şi jumătate, primită în aprilie 2014 pentru fapte de corupţie.

În perioada 2010-2011, Adrian Alexandrescu a pretins de la doi oameni de afaceri un comision cuprins între 20 şi 30 la sută pentru a-i ajuta să încaseze rapid despăgubiri de la ANRP. Aflat după gratii, preotul a decis să se spovedească procurorilor anticorupţie în ideea că şi-ar mai putea reduce din pedeapsă.

În doar şase luni, Mihai Rotaru a reuşit să intre în posesia banilor, în condiţiile în care fostul proprietar al terenului s-a chinuit opt ani să-şi obţină drepturile. Patronul CSU Craiova a primit 109 milioane de lei pentru un teren de 61.857 de metri pătraţi din Piteşti, deşi valoarea reală era de cinci ori mai mică. Procurorii susţin că Ioan Oltean a intervenit la Crinuţa Dumitrean, şefa de atunci a ANRP.

„Ioan Oltean era ca un şef pentru Crinuţa Dumitrean, fiind notoriu în rândul funcţionarilor că, Rotaru Mihai, care avea mai multe dosare de despăgubire în care era cesionar, beneficia de soluţionări rapide şi despăgubiri generoase. Ioan Oltean era o prezenţă constantă în instituţie, în biroul preşedintei”, scriu procurorii DNA în referat.

Fosta şefă a ANRP, adjunctul acesteia, Sergiu Diacomatu, şi doi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor sunt şi ei urmăriţi penal alături de Mihai Rotaru şi cei doi deputaţi, pentru că au aprobat despăgubirea păguboasă pentru stat.

Toţi au încercat să arunce vina pe cel care a stabilit valoarea terenului - expertul evaluator, cercetat şi el acum - însă procurorii spun că aveau obligaţia să verifice dosarul, iar acest lucru nu s-ar fi întâmplat.

Ioan Oltean a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al PNL, după ce DNA a cerut arestarea lui

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri