Judecătorii s-au pronunțat joi seară asupra cererii pe care a depus-o omul de afaceri în dosarul de şantaj în care a fost trimis un an după gratii.
Procurorii s-au opus eliberării condiţionate pentru că omul de afaceri nu ar fi avut un comportament model în penitenciar.
Traseul dosarului
Omul de afaceri a fost condamnat definitiv, în luna iunie, la un an de închisoare cu executare de magistrații Curții de Apel București în dosarul de șantaj asupra lui Sebastian Ghiță.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost reținut pentru șantaj de procurorii Parchetului instantei supreme, la 20 aprilie 2011, pentru că a pretins lui Sebastian Ghiță 150.000 de euro. Cu o zi înainte, la 19 aprilie 2011, procurorii au dispus începerea urmăririi penale. Alături de SOV a mai fost reținut si Ion Ilie Cezar.
La 29 aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vîntu și Ion Ilie Cezar au fost arestați, iar la 16 iunie 2011 au fost eliberați.
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat și pe complicele lui Vîntu, Ion Ilie Cezar, la cinci luni de detenţie. Hotărârea este definitivă şi vine după un an de la începerea procesului. În 4 aprilie 2011, omul de afaceri Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea Media, a înaintat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o plângere în care îl acuza pe Sorin Ovidiu Vântu de ameninţare şi şantaj.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat, la 3 februarie 2012, la 6 luni de închisoare cu executare, iar Ion Ilie Cezar la 5 luni, în dosarul în care au fost judecați pentru șantajarea lui Sebastian Ghita, potrivit unei decizii a Judecatoriei sectorului 1.
În dosarul cu Sebastian Ghiță, Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat, împreună cu un reprezentant al Consiliului de Administrație al Realitatea TV, Ion Ilie Cezar, de șantajarea managerului postului de televiziune, Sebastian Ghiță. Cei doi sunt acuzați ca au pretins lui Sebastian Ghita 150.000 de euro lunar. Lui Ghiţă i s-au cerut 200.000 de euro, însă managerul Realitatea a spus că dă doar 150.000 de euro.
Banii au fost ceruți pentru ca Ghiţă „să fie lasat în pace” de Vîntu și să rămână managerul Realitatea, după ce patronul Asesoft a plătit datoriile postului TV și a făcut investiții, suma ridicandu-se la 10 milioane de euro. Vîntu a susținut, în timpul procesului, ca înregistrarea în care il amenință pe Ghița servea intereselor comerciale ale managerului Realitatii TV și că nu i-a cerut niciodată bani acestuia. În plus, el susține că l-a împrumutat pe Ghiță, pentru ca acesta nu mai avea bani pentru plata salariilor angajaților.
Sebastian Ghiţă, cel care controlează grupul de firme Asesoft, a preluat managementul Realitatea Media în octombrie 2010. Compania Asesoft a anunţat atunci că intenţionează să facă o investiţie de 75 de milioane de euro în următorii cinci ani în grupul controlat de Sorin Ovidiu Vîntu.